Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronakrize odhalila, jak obří rozpor je mezi Babišovými slovy a činy. Nezvládá přítomnost, nepřipravil zemi na budoucnost

Komentář Jána Simkaniče: Počet nakažených ve středu poprvé překročil 2000, počet hospitalizovaných za chvíli dosáhne jarních hodnot, začíná přibývat i zemřelých. Statistiky přitom nepředvídají rychlé zpomalení růstu. Jde do tuhého a hrajeme o hodně.

Jak díky českému premiérovi všichni dobře víme už od začátku března, „Itálie to nezvládla“. O půl roku a půl bilionu korun později se Česko stává růstovým šampionem Evropy pro podzimní sezonu, ale Andrej Babiš už neříká, že Česko to nezvládlo. Naopak uklidňuje, že navzdory strmě rostoucím křivkám není třeba propadat panice. Bohužel prognózy dalšího vývoje vůbec nejsou optimistické a není to náhoda. Plnou politickou odpovědnost za to nese, jak sám prohlásil už na jaře, premiér Andrej Babiš.

Už ve chvíli, kdy se premiér povyšoval nad Itálii, která posloužila jako první nárazník epidemie, šlo o nevkusné hloupé machrování místo soucitu, solidarity a pomoci ve chvíli, kdy jsme situaci teprve sami začínali řešit. Přitom jak se ukázalo později, české sklady s ochrannými pomůckami byly navzdory ujišťování ministra zdravotnictví prázdné. Situaci museli ve strachu a nejistotě svépomocí zachraňovat občané, kterým vláda uprostřed nouzového stavu milostivě otevřela galanterie, aby mohli šít roušky.

Co vláda udělala rychle a jasně, byl úvodní totální lockdown. Ten zabránil, aby se epidemie hned roztočila do italských, britských nebo amerických rozměrů. O způsobu provedení by se jistě daly vést dlouhé diskuse poválečných generálů, ale nejhoršímu se podařilo zabránit efektivně. Jiná pozitiva se však hledají těžko.

Premiér nejdříve podlehl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější