Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sebetrasování vyzkoušíme na Olomoucku. Hygiena nakaženým stejně zavolá, ale hovor bude rychlejší, popisuje Dzurilla

Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla má za vládu na starosti kooperaci aktivit soukromých firem, které nabízejí státu softwarová řešení pro boj s koronavirem. Foto: ČTK
Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla má za vládu na starosti kooperaci aktivit soukromých firem, které nabízejí státu softwarová řešení pro boj s koronavirem. Foto: ČTK

Příští týden má být spuštěn pilotní projekt takzvaného sebereportování. Systém by měl ulehčit přetíženým hygienikům, kteří nestíhají trasovat kontakty lidí pozitivně testovaných na covid-19. „Když budeme mít předvyplněný formulář, celý proces se hodně zrychlí,“ říká v rozhovoru pro Deník N Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT technologie.

Ministerstvo zdravotnictví chystá takzvané sebetrasování. Jak přesně to bude vypadat?

Říkáme tomu spíše sebereportování. Například mi zavolá známý a řekne: „Byli jsme spolu včera a minulý týden jsem byl s někým, kdo je pozitivní. Jsi můj kontakt, dávej si pozor.“ Tohle se děje běžně. A když už si pozitivní lidé dělají inventuru kontaktů a dávají si myšlenky dohromady, chceme toho využít. Vyplní to do formuláře, který nám pošlou, a my to dokážeme využít v rámci epidemiologického šetření.

Epidemiolog totiž rovnou v rámci hovoru uvidí, co je vyplněné, tím pádem se doba hovoru zkrátí minimálně o přepisování, diktování, když se něco ověřuje, a podobně. Tady už bude mít jméno, příjmení, e-mail, den setkání a okolnosti kontaktu. Takže to společně s pozitivním člověkem projede, řeknou si, které kontakty jsou epidemiologicky významné, a bude je proto třeba kontaktovat a poslat na testy.

Zmínil jste jméno, příjmení, e-mail. Co vše bude potřeba v rámci sebereportování o každém kontaktu vyplnit?

Pořád to ladíme, ještě nemáme finální verzi. Zajímat nás bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější