Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sto let boje se suchem

Hodnocení suchých oblastí v roce 1948 podle dostupnosti vláhy v půdě pro rostliny, FOTO: BRÁZDIL A KOL. 2015, SUCHO V ČESKÝCH ZEMÍCH
Hodnocení suchých oblastí v roce 1948 podle dostupnosti vláhy v půdě pro rostliny, FOTO: BRÁZDIL A KOL. 2015, SUCHO V ČESKÝCH ZEMÍCH

Uplynulé léto bylo nejteplejší od roku 1961. Už od jara se projevoval nedostatek vláhy v půdě, předčasná sklizeň začala v červnu a listí na stromech žloutlo již v srpnu. Pohled do minulosti ale ukazuje, že podobná období nebyla v Československu nijak výjimečná.

„Můj strýc, kterému bylo nedávno 91, říkal, že v roce 1947 bylo tak veliké sucho, že byla půda rozpraskaná a nešla vůbec obdělávat,“ vzpomíná zahradník Jaroslav Matejsek, kterému v druhém poválečném roce byly čtyři roky.

„Zvířata trpěla a bylo hrozné obdělávat půdu, když to byla samá ztvrdlá hrouda. Neměli tehdy traktory a kravám po tom nešlo chodit. O hroudy se jim rozdíraly malé paznehty a to bylo pro ně velmi bolestivé. Dneska na to jsou stroje, třeba mechanické drtiče na traktoru,“ pokračuje Matejsek ve vyprávění.

Viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček si vybavuje sucho v roce 1979, kdy nebyl dostatek krmení pro dobytek. „Vozilo se to například ze Slovenska. U stád se dostatek krmiva řešil díky centrálnímu plánování – z místa přebytku se přemisťovalo do místa nedostatku. My jsme dováželi pro náš dobytek siláž z Pribety ze Slovenska. Opačně se to dělalo v letech, kdy jsme měli nadbytek. Sucho nás donutilo, abychom dělali zásoby krmiva na 18 až 20 měsíců, a ne jen na 12. Naučili jsme se s tím žít,“ líčí.

Zemědělci měli podle něj i v čase neúrody snadné živobytí. „Opatření probíhala podobně jako dnes s tím rozdílem, že v té době fungovalo komplexní pojištění úrody. Pojistitelné bylo i sucho, takže zemědělec měl stabilní příjmy. Propad v produkci byl kompenzovaný formou pojištění, které se v 90. letech zrušilo a už se neobnovilo, což považuji za chybu,” říká Hlaváček, který se dlouhodobě věnuje problematice sucha na jižní Moravě.

Sucho z boží i přírodní vůle

Podle něj by se měl také pozvednout status vody a půdy na úroveň národního bohatství. Podobný záměr nyní mají i ministerstva životního prostředí a zemědělství, která chtějí ochranu vody prosadit do ústavy. Plán je ale teprve na začátku, resorty jej zatím projednávají s právníky.

„Pitná voda by neměla být brána jako samozřejmost.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

100 let Československa - speciální vydání Deníku N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější