Babiš těsně před svátky uklidňoval čínského velvyslance: varování před Huawei není stanoviskem vlády

Premiér Andrej Babiš s velvyslancem Čang Ťien-minem. Foto: Facebook Velvyslanectví ČLR

Čínský ambasador premiéru Babišovi řekl, že „doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí“, jakou bylo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před technologiemi firem Huawei a ZTE. Bezpečnostní rada státu vyjádřila odstup od stanoviska NÚKIB již o dva dny dříve.

Na Štědrý den krátce po půlnoci zveřejnila čínská ambasáda v Praze na svém oficiálním facebookovém profilu zprávu o setkání velvyslance Čanga Ťien-mina s českým premiérem Andrejem Babišem, k němuž došlo předchozího dne. Setkání se týkalo českého postoje ke společnosti Huawei.

Text prohlášení je formulován tak, aby působil dojmem, že Čang vytkl Babišovi chybu a ten ji uznal. „Premiér Babiš zdůraznil, že nedávno vydané varování příslušného českého orgánu, týkající se čínských firem Huawei a ZTE, nepředstavuje stanovisko vlády ČR. Unáhlené rozhodnutí o stahování produktů Huawei ve veřejné správě bylo způsobeno zavádějícím varováním a Bezpečnostní rada státu již vydala prohlášení poskytující objasnění této situace,“ píše čínské velvyslanectví. Čang podle prohlášení řekl, „že čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem“.

Babiš pro Deník N upřesnil, že se s velvyslancem sešel ve

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

kerray@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Kauza Huawei