Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z továrny do křesla japonského premiéra. Kdo je Abeho nástupce?

Nový japonský premiér Suga po zvolení parlamentem. Vlevo jeho odstoupivší předchůdce Abe. Foto: úřad japonské vlády
Nový japonský premiér Suga po zvolení parlamentem. Vlevo jeho odstoupivší předchůdce Abe. Foto: úřad japonské vlády

V Japonsku nastupuje do premiérského křesla tvrdý zákulisní hráč, který se vypracoval od píky. Přebírá ale zemi uprostřed hned několika krizí a nevypočitatelného vztahu mezi Čínou a USA.

Málokdy jsou dva politici tak dokonalým opakem jeden druhého, pokud jde o styl a životní příběh. Přesto bude Jošihide Suga pokračovat v práci Šinzó Abeho, který se v srpnu kvůli zdravotním potížím vzdal funkce.

Šinzó Abe je charismatický politik, který Japoncům sliboval nový, hrdější pohled na jejich historii a přehodnocení japonské pacifistické ústavy přijaté po druhé světové válce. Suga naopak proslul jako zákulisní technolog moci, který se perfektně orientuje v chodu japonské byrokracie.

Oba politici mají také velmi odlišný původ. Abe má jako mnoho japonských veřejných činitelů politiku v krvi. Jeho otec byl ministrem zahraničí a jeho dědeček premiérem.

Sugův otec pěstoval jahody na severojaponském venkově. Suga se po střední škole přestěhoval do Tokia, kde pracoval jako dělník v továrně a jezdil s nákladním autem na starém rybím trhu. Později se přihlásil na univerzitu.

Svou politickou dráhu začal v druhém největším japonském městě Jokohamě. Tam nejprve pracoval jako asistent místního poslance. Jeho práce z velké části spočívala v

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější