Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Peruánský deník: Pozoruhodný příběh žebráka z autobusové linky číslo 48

Žebráků a bezdomovců v ulicích peruánských měst přibývá. Ilustrační foto: Adobe Stock
Žebráků a bezdomovců v ulicích peruánských měst přibývá. Ilustrační foto: Adobe Stock

Postaví se na schůdky městského autobusu a halasně vyvolává: „Dámy a pánové, pracující otcové i matky, mladí pasažéři. Se vším respektem, který si zasloužíte, se omlouvám za vyrušení vaší klidné cesty a žádám vás o pozornost.“ Chce, abyste jej podpořili koupí tří karamelek v ceně jednoho peruánského solu, tedy asi sedmi českých korun. Takto se dnes žebrá v peruánských městech. Ale nedávno mne jeden ze zdejších žebráků opravdu překvapil.

Přiznávám, že se snažím žebráky a jejich příběhy ignorovat, protože stejně vím, jaké budou. Verze č. 1: onemocněl jsem a tady na to mám papír. Verze č. 2: Onemocnělo mi dítě (manželka, matka) a tady na to mám papír. Verze č. 3: Včera mě propustili z vězení, dělal jsem hrozné věci a teď chci žít poctivě. Radši mi dej teď, než abych tě musel okrást. Verze č. 4: Vyhodili mě z práce, stydím se prosit o almužnu, ale nic jiného mi nezbývá.

V posledních čtyřech letech se pak nejčastěji setkáte s verzí č. 5: Odešel jsem ze zbídačené Venezuely, děkuji vám za pohostinnost, ale jinou práci jsem tu nesehnal.

Během hodiny v autobuse ploužícím se jako vždy zácpou si poslechnete tři až pět takových vyprávění. Nemůžete

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Peruánský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější