Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zamyšlení nad psychopaty v politice, vlastním duševním zdravím a co s tím vším

V běžném životě nás můžou psychopati uvrhnout do „indukované psychózy“, tedy sdíleného bludu. Foto: Adobe Unsplash
V běžném životě nás můžou psychopati uvrhnout do „indukované psychózy“, tedy sdíleného bludu. Foto: Adobe Unsplash

Glosa Fedora Gála: To, že se nám nějaký politik nelíbí, ještě neznamená, že je psychopat. To, že je psychopat (či populista), ještě neznamená, že neumí zvládat krizové situace. Na druhou stranu to ale ani neznamená, že nám nemůže pěkně zavařit. O nástrahách „zlidovělého“ diskurzu o politicích.

Psychopatie sice patří mezi antisociální osobnostní poruchy, ale v praxi se takto často nálepkuje kdokoliv, jehož názory či vystupování se nám prostě jen nelíbí. Na druhou stranu existují indikátory, které na psychopatii ukazují, a dostane-li se člověk s výraznými psychopatickými rysy k moci, je schopen ničit společnost a životy. Hlavou mi defilují jména některých významných (minulých i současných) domácích a zahraničních politiků, u nichž by osobnostní test tuto poruchu zcela jistě odhalil. Současně jsou však mnozí nadáni nadprůměrným IQ, schopností postavit se do čela týmů, pracovat s plným nasazením, zvládat rychlé změny a krizové situace.

Často se také v souvislosti se „zvláštními“ politiky mluví o populismu. I toto slovo je užitečné nahlížet v nepejorativním významu. Bez přiměřeného populismu je praktická politika bez šancí. Mobilizovat elektorát bez jisté dávky této ingredience pro dobrou věc není nic zavrženíhodného. Spíše bych rozlišoval populisty v politice dle znaménka emocí, které vyvolávají ve svých kampaních, programech či skutcích. Položte si vedle sebe třeba vystupování slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a Miloše Zemana. Oba jsou prezidenty na základě „vůle lidu“ (přímých voleb) a propast mezi jejich působením na ostatní je nebetyčná.

Třetím rizikem „zlidovělého“ diskurzu o politicích je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější