Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš může být v klidu, Trump si jde pro znovuzvolení i přes mrtvoly v chladicích návěsech. Na vlastní selhání populisté nedoplatí

Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Pokud se nestane zázrak, míří Česko do průšvihu. Pořád ještě můžeme doufat, že ne do naprosté katastrofy a ke kolapsu zdravotnického systému. Ale na zemi by drtivě dopadlo i opětovné plošné zavření škol a ekonomiky. Současně se blíží volby, a to dokonce několikery, i když od těch klíčových nás dělí ještě rok. Podle běžných pravidel fungování demokratické politiky by to pro Andreje Babiše nemělo věstit nic dobrého – tím spíš, že průšvih, na rozdíl od toho jarního, bude tentokrát z velké části jeho vina.

Jenže tato pravidla dnes neplatí. Ukazuje se, že populisty jejich vlastní neschopnost politicky neohrožuje, ani když má za následek statisíce obětí jako ve Spojených státech.

Andrej Babiš nepochybně pozorně sleduje křivku preferencí Donalda Trumpa usilujícího o znovuzvolení. Tu sice blamáž, kterou nejmocnější země světa pod Trumpovým vedením utrpěla tváří v tvář pandemii covidu-19, srazila o něco níž, ale nijak dramaticky a jen dočasně. Ani silně symbolické tragické důsledky Trumpova přesvědčení o vlastní neomylnosti – globálně nejvyšší počet obětí blížící se dvěma stovkám tisíc či nutnost ukládat mrtvá těla do chladicích návěsů a na zimní stadiony – s jeho voliči příliš nehnuly. Průzkumy sice favorizují jeho soupeře, ale jak dobře ví jistá Hillary Clintonová, to nemusí vůbec nic znamenat.

Tým kolem českého premiéra také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější