Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Převratné události i nenahraditelné ztráty. Připomeňte si, jak rok 2018 změnil svět

Žena skáče z roku 2018 do roku 2019. Foto: Mohamed Hassan, pxhere.com
Žena skáče z roku 2018 do roku 2019. Foto: Mohamed Hassan, pxhere.com

Jak rok 2018 vejde do dějin, se ukáže až s odstupem. Na jeho konci ho ale charakterizují jména Skripal, Chášukdží, bin Sálmán, Trump, Merkelová, Kuciak, Musk, Hawking, Aretha Franklin. Co z toho bylo předpovězeno? A co věští Deník N pro rok 2019?

S pohledem do budoucna nespoléhejte na krátkozraké jasnovidce

Máloco je na konci roku zábavnějšího než podívat se na předpovědi toho, co se mělo stát – s bezpečnou výhodou těch, kteří už vědí, jestli se to vyplnilo. Věštec či věštkyně snad musí být druhé nejstarší povolání na světě.

Predikcí událostí letošního roku bylo jako vždy plno. Často jste je našli na konspiračních webech, ale jsou populární i mezi tvůrci bulvárních médií, a proto například TV Nova na své stránce Prásk.tv uveřejnila věštbu jistého „novopečeného proroka a média britského původu Craiga Hamiltona-Parkera“. Ten prý už dříve uhodl zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, odstoupení britského premiéra Davida Camerona a teroristické útoky na Paříž a Berlín, čímž byl pojat za autoritu i pro předpověď událostí roku 2018.

Podle něj tedy měly USA letos provést útok na Severní Koreu, během něhož zahyne i vůdce Kim Čong-un – ovšem rukou vlastního povstavšího národa. Donald Trump měl na rozdíl od něj pokus o atentát přežít, avšak podobné štěstí už neměli mít námořníci potopené americké vojenské lodi. A podle Parkerovy věštby měli dokonce teroristé zaútočit na americkou dálnici a chemickými zbraněmi také na Berlín a Londýn.

Nakonec z toho zůstal pouze ten poslední útok, jen místo teroristů šlo o Putinovy turisty, kteří si museli vyjet kousek za Londýn. Místo zničujícího vojenského úderu pak naopak vzplanulo jedno velké přátelství na první pohled.

Bulharská mystička Vangelia Bušterovová, známá jako baba Vanga a označovaná za balkánského Nostradama, zanechala, ačkoliv zemřela už v roce 1996, svou věštbu i pro rok 2018 (ostatně prý viděla až do 51. století, kdy zanikne celý vesmír). Letos se podle ní měla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější