Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Testy jsou na hraně kapacity, čeká se na ně týden i déle. „Nikomu v nich nebráníme, ale zvažte, zda na ně musíte jít,“ vyzval Vojtěch

U odběrového místa na Václavském náměstí v Praze stojí lidé dlouhé fronty. Foto: ČTK
U odběrového místa na Václavském náměstí v Praze stojí lidé dlouhé fronty. Foto: ČTK

Lidé čekají na test na koronavirus běžně týden i déle. Nejhorší je situace v Praze. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) proto lidi vyzval, aby zvážili, zda test opravdu potřebují. V nemocnicích i soukromých laboratořích často chybějí lidé i přístroje.

Nejenom trasování nakažených lidí, ale také testování na koronavirus je na hraně kapacit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) proto dnes lidi vyzval, aby se nechodili testovat zbytečně a „pro jistotu“. „Měli by mít jasné důvody. Ale nemůžeme nikomu bránit, aby se otestovat nechal. Budeme se snažit kapacity dál navyšovat,“ řekl Vojtěch na tiskové konferenci.

Ministr tak reagoval na zprávy, že osmnáct testovacích míst v Praze je výrazně vytížených a buď se před nimi tvoří fronty, nebo trvá dlouho, než se uvolní místo v objednávacím online systému. Například dnes ráno se táhla asi stometrová fronta lidí čekajících na test na Václavském náměstí, takže zákazníci zdejších obchodů museli procházet skrz ni.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je celkově mezi lidmi testovanými na covid-19 asi čtyřicet procent samoplátců, zbytek přichází na základě žádanky vystavené krajskou hygienickou stanicí nebo lékařem.

Epidemiolog Roman Prymula, vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví, včera v Otázkách Václava Moravce (OVM) v ČT řekl, že by stát chtěl do poloviny října navýšit kapacitu testování až na čtyřicet tisíc testů denně.

Připustil ale, že úzkým hrdlem je právě kapacita odběrových míst, která nestíhají vyřídit všechny příchozí. „Už před čtrnácti dny byla testovací kapacita osmnáct tisíc, ale odběrová jen dvanáct tisíc. To znamená, že odběrová místa jsou užším hrdlem,“ řekl Prymula v ČT.

Laboratoř: jsme na hraně

Zvýšit kapacitu na dvojnásobek ale bude podle nemocnic a expertů, které Deník N oslovil, těžké, ne-li nemožné. Chybějí totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější