Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žádala hygiena o pomoc s trasováním? Zjišťovali jsme, co se dělo kolem jednání s policisty

Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Trasovat moc nestíháme, přiznává šéfka pražských hygieniků a žádá občany o shovívavost. Zatímco podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) chtěli hygienici k trasování využít pomoc policistů, pražská hygienická stanice to popírá a nepotvrzuje to ani samotná policie.

Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček dnes krátce po sobě vystoupili s protichůdnými vyjádřeními. Předseda vlády před odletem do Polska na jednání V4 prohlásil, že s trasováním problémy nejsou a policie by se měla věnovat spíše kontrole toho, zda lidé dodržují opatření.

„Co se týká nabídky policie, mluvil jsem s ministrem Vojtěchem, pan ministr bude kontaktovat pana Hamáčka, poděkuje mu a požádá ho, aby policie hlavně kontrolovala nošení roušek. Z hlediska kapacit trasování jsem byl informován, že to ministerstvo zdravotnictví zvládne,“ řekl Babiš.

Ministr vnitra se nad tím v prohlášení pro ČTK pozastavil. Hygiena podle něj na čtvrtečním jednání požádala o pomoc zhruba dvou stovek policistů. „Pokud se situace přes noc změnila a již nejsou potřeba, je to dobrá zpráva a policisté se budou věnovat běžnému výkonu služby,“ řekl s tím, že premiérovo prohlášení ho překvapilo.

Jenže šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová odmítá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější