Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Možná nás covid sejme. Třeba tady zemřou tisíce lidí. Roušky nejsou jediná záchrana, říká Pollert

Lékař Lukáš Pollert. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lékař Lukáš Pollert. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Lékař Lukáš Pollert si na svém facebookovém profilu téměř denně dělá legraci z nošení roušek a strachu lidí kvůli covidu-19. V rozhovoru pro Deník N vysvětluje, co mu na ústenkách vadí a jestli by se v budoucnu nechal vakcínou proti této nemoci očkovat.

Jací pacienti leží v současnosti v Motole na kardiochirurgické pooperační JIP?

Leží tam jeden pacient po velmi náročné transplantaci plic, která byla jednou z nejtěžších, co se vůbec v Motole dělaly. Byl na tom hodně špatně. Teď vypadá dobře, ještě je tedy na dialýze. Pak tam jsou pacienti po kardiochirurgických operacích a po velkých cévních výkonech. Teď u nás leží asi sedm pacientů.

Žádný pacient s covidem-19? V březnu jste se na stejné jipce právě o takové staral.

Teď ne. Ale na ARO leží dva pacienti s covidem-19, ti jsou na plicním ventilátoru. Takže v celém Motole máme pacienty s touto nemocí jen dva. Začátkem týdne jsme měli nějaké sezení v Motole právě s ohledem na to, jak to budeme dělat, až se začnou objevovat těžší pacienti, kteří ventilaci potřebují.

Budeme si je rozdělovat mezi ARO a naši JIP. ARO je obecně plné pořád. My i teď jedeme na sto procent lůžek a nemáme místo navíc. Ale když bude potřeba, umíme to nějak udělat.

Počty nakažených začaly prudce stoupat. Máte tedy pacienty s covidem případně kam umísťovat?

Zatím ano. Záleží na tom, jestli se budou objevovat i chřipky. Pacienti s těžkým průběhem chřipky se vždycky objevují. To teď není. Takže kdyby čísla stoupala dál,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější