Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brusel má problém s českou nominací do vlivného výboru. Babišův poradce v něm má zabrat místo určené neziskovkám

Andrej Babiš se i přes odpor neziskového sektoru snaží protlačit do Evropského hspodářského a sociálního výboru své dva favority na úkor nevládních organizací. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Andrej Babiš se i přes odpor neziskového sektoru snaží protlačit do Evropského hspodářského a sociálního výboru své dva favority na úkor nevládních organizací. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

České nominace do Evropského hospodářského a sociálního výboru mohou skončit ostudou. Deník N se kauze podrobně věnuje od začátku. Vláda do důležitého poradního orgánu EU chce prosadit premiérova poradce Jaroslava Ungermana a Jarmilu Dubravskou, která donedávna působila v Agrární komoře. Obě místa, která mají obsadit, jsou ale určená nevládním organizacím. Ty protestovaly v Bruselu a podle dokumentu, který má Deník N k dispozici, vzala Evropská komise jejich námitky minimálně v Ungermanově případě v potaz.

Kdo bude příštích pět let zastupovat Českou republiku v Evropském hospodářském a sociálním výboru? Jindy rutinní nominaci tentokrát provázejí spory, které už přesáhly české hranice, a hrozí způsobit blamáž na evropské scéně.

Česko do výboru posílá dvanáct lidí, čtyři nominují zaměstnavatelské svazy, druhou čtveřici odbory a poslední čtyři zástupci mají reprezentovat občanskou společnost. A právě o ně vznikl spor. Jak už Deník N podrobně popsal v předchozích článcích, Andrej Babiš chce na dvě ze čtyř míst určených neziskovkám posadit svého ekonomického poradce Jaroslava Ungermana a Jarmilu Dubravskou, která donedávna zastávala vysoký post v Agrární komoře.

Český nevládní sektor proti tomu od začátku hlasitě protestuje. Rada vlády pro neziskové organizace vyzvala Andreje Babiše, aby kontroverzní nominace změnil.

„Napsali jsme oběma kandidátům, aby zvážili stažení své kandidatury, a na posledním zasedání Rady vlády pro neziskové organizace jsem inicioval usnesení, kterým rada doporučila svému předsedovi, což je premiér, aby zvážil změnu nominace. Ze strany kandidátů ani premiéra nemáme naprosto žádnou reakci,“ řekl Deníku N člen vládní rady a předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Podle státní tajemnice pro evropské záležitosti Mileny Hrdinkové ale vláda na obou nominacích trvá.

„To je pravomoc vlády, nikoliv neziskových organizací. Vláda rozhodla o tom, že to budou jiní dva, než které doporučila její rada pro neziskové organizace. Vláda na tom trvá,“ řekla dnes Hrdinková Deníku N.

Nevládní organizace ale protestovaly i v Bruselu – právě tam se totiž bude o složení výboru na příštích pět let definitivně rozhodovat. Deník N získal neveřejné stanovisko Evropské komise, z nějž vyplývá, že minimálně v případě Babišova poradce Ungermana bere komise námitky v potaz.

„Na základě dokumentů poskytnutých českou vládou je pan Jaroslav Ungerman na příští funkční období nominován jako poradce premiéra České republiky a analytik, který se specializuje na ekonomické a strategické plánování, a nezastupuje žádnou organizaci zaměstnavatelů, zaměstnanců nebo občanské společnosti. Z tohoto důvodu se zdá, že nominace pana Ungermana nesplňuje požadavky článku 300(2) Smlouvy o fungování Evropské unie,“ stojí v dokumentu.

V druhém případě Evropská komise upozorňuje na to, že Dubravská podle stížnosti už nezastává pozici, na jejímž základě nominaci získala. Dubravskou nominovala Agrární komora, kde v té době působila jako ředitelka pro společnou zemědělskou politiku EU. Jenže jak už Deník N také napsal, Agrární komora s Dubravskou k poslednímu červenci ukončila spolupráci.

Státní tajemnice pro evropské záležitosti Hrdinková je ale podle svých slov přesvědčená, že oba kandidáti bez problémů projdou. Vláda prý v Bruselu vše vysvětlila.

„Komise požádala o vyjasnění některých nesrovnalostí, nebyla si jistá, zda kandidáti reprezentují nějakého představitele občanské společnosti. My jsem ty informace doplnili, protože oba tito kandidáti občanskou společnost reprezentují, a já věřím, že to bude v pořádku,“ řekla Hrdinková.

Ungermana formálně nominovala organizace s názvem Nadace zemědělské fórum, jejímž zakladatelem je Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy. Dubravskou, jak už zaznělo, Agrární komora, kde už ale nepůsobí.

„Ten kandidát nezastupuje jednu konkrétní organizaci, je potřeba, aby ho někdo nominoval, ale není to místo, které patří Agrární komoře. Komora nám potvrdila, že paní Dubravská je platnou nominandkou,“ řekla Hrdinková.

Andrej Babiš čelí kritice, že oba kandidáty nominoval proto, aby ve vlivném poradním orgánu EU posílil zastánce velkých zemědělských koncernů. Jak už Deník N popsal, Ungerman i Dubravská zájmy agrobyznysu ve výboru hájili už dřív, kdy v něm ovšem neseděli za neziskový sektor.

„Vládě se zdálo férové, aby v každém období byla zastoupená trochu jiná struktura organizací, takže teď byl posílen sektor zemědělství,“ řekla Deníku N Hrdinková.

Ungerman ani Dubravská nezvedali telefon a neodpovídali na zprávy. Na dotaz, zda na obou nominacích trvá, nereagoval ani premiér Andrej Babiš.

Mandát nových členů výboru začíná oficiálně 21. září. Podle informací Deníku N bude o nominacích definitivně rozhodovat Výbor stálých zástupců při Radě EU příští týden – ale s výjimkou čtyř kontroverzních případů, u kterých si chce vyžádat další informace od členských zemí. Mezi nimi má být také Jaroslav Ungerman.

 


Křest N: Czechy. To nevymyslíš.
Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou.

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si v úterý 16. dubna od 19 hodin v Knihovně Václava Havla bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější