Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé by se podle Babiše mohli sami trasovat. Všichni by měli být zodpovědní vůči sobě a nečekat, že stát něco nadiriguje, prohlásil

Premiér Andrej Babiš (ANO). Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO). Foto: ČTK

Lidé nakažení koronavirem by se mohli sami trasovat, sami by hygieně poslali seznam svých kontaktů. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO). Jak přesně by měl koncept vypadat, ale zatím není jasné. Detaily chce ministerstvo zveřejnit nejpozději do pátku. Podle ministerstva zdravotnictví už pilotní projekt probíhá na olomoucké hygienické stanici, ta ale o ničem neví.

Nakažený by sepsal jména lidí, se kterými se v poslední době setkal, a seznam následně odeslal příslušné hygienické stanici k dalšímu zpracování. Tuto myšlenku oznámil premiér Babiš před odletem do Vídně na jednání Slavkovského formátu.

„Připravuje se sebetrasování. Lidé, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, by aplikací na webu vyplnili formulář i kontakty a pro hygienu by to potom bylo lehčí,“ doplnil později Babiš.

Nebylo to přitom poprvé, kdy o podobném projektu předseda vlády mluvil. Už ve svém nedělním hlášení „Čau lidi“ přiznal, že se zástupci hygieny řeší možnost sebetrasování. „Baví se o tom odborníci. O tom samotrasování se uvažuje. Všechno jede a situace je, jaká je, myslím si, že všichni bychom měli být hlavně zodpovědní sami vůči sobě, abychom nečekali, že stát něco nadiriguje,“ prohlásil ve videu.

Na dotazy Deníku N, jak přesně by projekt fungoval a v čem konkrétně by hygieně ulehčil, ministerstvo zdravotnictví

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější