Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Plošná opatření už nikdy nebudou, sliboval v červnu Babiš. Teď se roušky vrací do firem i hospod

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Od čtvrtka platí povinnost mít roušku ve všech vnitřních prostorách v celém Česku. Bez roušky se tak lidé neobejdou v obchodech, firmách nebo na chodbách škol. Pravidla pro jejich nošení se tak mění v posledních týdnech již potřetí.

Změnu pravidel pro nošení roušek oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dopoledne na Twitteru bez bližších detailů.

„Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jsem dnes ráno svolal mimořádné jednání Centrálního řídícího týmu Chytré karantény. S odborníky jsme se shodli, že od zítra zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR. Podrobnosti vydáme v průběhu dne,“ napsal Vojtěch.

https://twitter.com/adamvojtechano/status/1303607596667023360?s=20

Reagoval tak na rekordní statistická čísla. V Česku za úterý přibylo 1164 pozitivně testovaných na koronavirus. Celkem má 9272 aktivních případů. „Bohužel ten výskyt, který je spojen i s návratem do škol, je vyšší. Ministerstvo rozhodlo na základě doporučení expertů a týmů o plošném zavedení roušek ve vnitřních prostorách, protože dospěli k závěru, že to narůstá nejenom v Praze a ve středních Čechách,“ okomentoval změnu premiér Andrej Babiš (ANO).

Pravidla se tak mění v posledních týdnech už potřetí. V srpnu Vojtěch nejprve oznámil plošné nošení roušek od 1. září v obchodech, hromadné dopravě nebo společných prostorách škol. Hned následující den ale po zásahu předsedy vlády část opatření zrušil.

„Vůbec se mi to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější