Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podle chování na party rychle poznáte, odkud kdo pochází

Turecký dezert künefe s pistáciemi, v restauraci tradičně servírovaný s čajem. Foto: Adobe Stock
Turecký dezert künefe s pistáciemi, v restauraci tradičně servírovaný s čajem. Foto: Adobe Stock

Turecký deník Jany Le Blanc: Když Američané uléhají do postele, Turkům teprve začíná odpoledne a Češi otevírají čtvrté pivo, ačkoliv původně přišli jen na jedno. Stačí jeden malý mezinárodní piknik, abyste zjistili, že navzdory globalizovanému světu jsme rozdílnější, než si myslíme.

Před pár týdny jsem se rozloučila s Tureckem, kde mému americkému manželovi skončila diplomatická mise. Dva roky s mužem cizincem v diplomatické komunitě a v cizí zemi byly pro naši rodinu v podstatě nekonečnou přehlídkou kulturních rozdílů. A narážela jsem na ně ještě i několik hodin před odletem, kdy jsme pro nejbližší přátele uspořádali cosi jako rozlučkový piknik.

Už jen plánování se ukázalo být tvrdým oříškem. Nejprve jsme nemohli najít volný den, který by se všem hodil. Hodně našich tureckých sousedů totiž v srpnu tráví čas na letních bytech u moře. Potom byl zase problém určit čas. Za dobu strávenou v Turecku jsem vypozorovala, že zatímco pro Američany kolem sedmé večer den končí, ženou z hřišť děti a sebe do postele, protože jsou unavení a potřebují se ráno soustředit na práci, Turkům, včetně dětí, v tuto hodinu v podstatě teprve začíná odpoledne.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Turecký deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější