Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je plně kvalifikován, krizi zvládl s noblesou a rozvahou, hájí „neviditelného“ hejtmana Šimka jeho debatní náhradník

Milan Vojta, jihomoravský krajský radní pro zdravotnictví a dvojka kandidátky hnutí ANO v krajských volbách. Foto: Jiří Salik Sláma
Milan Vojta, jihomoravský krajský radní pro zdravotnictví a dvojka kandidátky hnutí ANO v krajských volbách. Foto: Jiří Salik Sláma

Na první velkou debatu lídrů voleb v Jihomoravském kraji včera do brněnského Impact Hubu nedorazil hlavní favorit, hejtman Bohumil Šimek (ANO). Zastoupil ho jeho spolustraník a dvojka kandidátky, radní pro zdravotnictví Milan Vojta. „Máme velký koaliční potenciál a chceme jej proměnit v hejtmanský post,“ věří Vojta.

Váš hejtman Bohumil Šimek je prakticky neviditelný, i když je jedničkou kandidátky. Jako introvert neodpovídá ani představě charismatického lídra, na první velkou debatu poslal místo sebe vás. Nemůže tenhle jeho přístup ubrat hnutí ANO body v krajských volbách?

Pan hejtman Šimek ukázal, že kraj dokáže řídit velmi dobře. Možná byl zpočátku kritizován, že je málo viditelný, nicméně musíme si uvědomit, po kom do funkce nastupoval (jeho předchůdce byl velmi aktivní hejtman Michal Hašek z ČSSD, pozn. red.). Kontrast tam byl, ale zároveň byla poptávka, aby hejtman více pracoval a méně svého času věnoval sebeprezentaci.

Se spoluprací s panem hejtmanem mám jen ty nejlepší zkušenosti, protože je to člověk morálně pevný, který má velké zkušenosti ze svých minulých působišť. To se projevilo nejvíc letos na jaře, kdy krizovou situaci, která tady nikdy předtím nebyla, zvládl velmi dobře, s noblesou a s rozvahou, takže jsme ji překonali. Také jsme se vyvarovali přešlapů, jaké byly na vyšší úrovni například s předraženými nákupy. Myslím, že pan hejtman je plně kvalifikován, aby vedl kraj i další čtyři roky.

Kandidátka hnutí ANO se přeskládala jen několik týdnů před uzavřením. Odehrály se velmi nečekané změny, do kterých zasahovalo celostátní vedení hnutí. Z kandidátky úplně zmizeli lídr Petr Vokřál a poslankyně Taťána Malá, což byly nejviditelnější postavy hnutí na jižní Moravě v posledních letech. Kromě hejtmana Šimka jsou tam teď neznámá jména z okresů. Nemůže to být handicap?

S tím nesouhlasím. Dejte

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější