Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jermanová seniorům slibuje rychlotesty zdarma. Nakaženého poznat nemusí, říká Prymula

Sředočeská exhejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Adam Hecl, Deník N
Sředočeská exhejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Adam Hecl, Deník N

Středočeské ANO v kampani dál slibuje testování na koronavirus zdarma pro seniory, přestože předseda Andrej Babiš se od tohoto slibu distancoval. Nejpozději do 21. září, tedy dva týdny před volbami, chce kraj zprovoznit odběrová místa pro seniory a ohrožené skupiny. Využít chce ovšem rychlotesty, které prokážou pouze to, zda má někdo v těle protilátky.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová vysvětluje, že jde o snahu uklidnit seniory. „Chceme jim dát možnost nechat se otestovat pro jejich vlastní uklidnění. Potvrzení, že jsou v pořádku,“ prohlásila hejtmanka na tiskové konferenci. Dodala přitom, že pokud se test ukáže negativní, mohou senioři „s plným vědomím, že jsou zdraví, odejít domů“.

Středočeský kraj chce ovšem využít takzvané rychlotesty, které nezjišťují aktuální nákazu, nýbrž to, jestli má člověk v těle protilátky. Ty se přitom spolehlivě projeví až sedmý den po infikování pacienta.

„Rychlotesty vám zjistí, jestli máte protilátky. Když se zjistí, že tam máte nějaké protilátky, pošleme následně pacienta na PCR testy,“ říká k tomu radní a kandidát za hnutí ANO Robert Bezděk, který má zdravotnictví na starosti.

Rychlotesty přitom nevyužívají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější