Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lukašenkův boj s opozicí, indicent na hranicích: Kalesnikavová prý odmítla emigrovat a byla zatčena

Původně byly tři. Kalesnikavová, Cichanouskaja a Cepkalová. Vyštvat ze země se zatím nepodařilo pouze Kalesnikavovou. Foto: ČTK
Původně byly tři. Kalesnikavová, Cichanouskaja a Cepkalová. Vyštvat ze země se zatím nepodařilo pouze Kalesnikavovou. Foto: ČTK

Protivit se státu, který své odpůrce v minulosti nejednou nechal fyzicky zlikvidovat, je i dnes riskantní. Zatím poslední hvězda běloruského občanského odporu vůči režimu prezidenta Lukašenka, flétnistka Maryja Kalesnikavová, se postavila přesile. Na zatím blíže nevyjasněné cestě na Ukrajinu ještě před hraniční čarou vyskočila z auta a roztrhala pas. Z Běloruska ji prý jen tak nedostanou.

Je na vojenské základně běloruských pohraničníků u obce Prudok, číslo posádky 1257.247768. Tvrdí to její advokát a kolegové z Koordinační rady běloruské opozice.

Co s ní bude dál? To nevědí ani oni. Ukážou to nejbližší hodiny. Už teď jí ale politologové předpovídají: pokud tuhle bitvu přežije, může z ní jednou být běloruská prezidentka.

První zprávy o tom, že se včera unesená lídryně běloruské opozice Maryja Kalesnikavová snaží překročit bělorusko-ukrajinskou hranici směrem na Ukrajinu, se objevily v agenturách dnes ráno. Zavládl informační zmatek a několik hodin nebylo jasné, kdo a proč utíkal a komu se to povedlo.

Nyní je už situace jasnější

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější