Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O sexu s kluky nemluvíme, a tak se o něm učí z porna. Ubližují pak druhým i sami sobě

Často říkáme, že chlapci chybují, nijak je ale nepřipravujeme na to, jak se s takovými situacemi vyrovnat, říká Peggy Orensteinová. Foto: Archiv P. O.
Často říkáme, že chlapci chybují, nijak je ale nepřipravujeme na to, jak se s takovými situacemi vyrovnat, říká Peggy Orensteinová. Foto: Archiv P. O.

Svou knihou o dívkách a sexu Peggy Orensteinová před pár lety zbořila mnohá tabu a rozvířila debatu o právech mladých žen na sexuální potěšení a rozhodování o tom, jak budou jejich sexuální životy vypadat. Kromě jednoho bestselleru v životopisu si z téhle zkušenosti odnesla také další námět – došlo jí, že dívčí perspektiva tvoří jen část příběhu a že stejným kulturním tlakům čelí mladí muži. V knize Boys & Sex se tak Orensteinová znovu vydala do světa dospívajících, aby skrze příběhy a zkušenosti chlapců ukázala, jak vnímají svou vlastní sexualitu, dnešní představy o maskulinitě, emoce i mezilidské vztahy.

Na začátku knihy vysvětlujete, že jste si nikdy neuměla představit, že budete psát o chlapcích a jejich sexuálních životech. Proč měl o tomhle tématu podle vás psát někdo jiný?

Zčásti to bylo kvůli mé odbornosti, 25 let píšu o dívkách. Zároveň jsem byla přesvědčená, že něco takového by měl napsat muž. Ale nenapsal.

Že jsem žena, se nakonec ukázalo jako výhoda. Měla jsem pocit, že za každou větu, kterou mi zpovídaní chlapci neřekli, se mnou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější