Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nepřátelé USA jsou přáteli: Írán otevřel supermarket ve Venezuele. „Ještě tak mít peníze,“ říká návštěvnice

Interiér íránského supermarketu Megasis otevřeného v Caracasu. Foto: íránská ambasáda ve Venezuele
Interiér íránského supermarketu Megasis otevřeného v Caracasu. Foto: íránská ambasáda ve Venezuele

Otevření íránského supermarketu Megasis ve venezuelském Caracasu ukazuje, jak se upevňuje protiamerická koalice států s tou nejhorší reputací. Přišlo poté, co do země s největšími ložisky ropy dopravily íránské tankery tolik potřebnou ropu.

Nabídku tu mají vpravdě exotickou. Obyvatelé Caracasu nejsou zvyklí kupovat si česnekový šampon, datlovou marmeládu, halal maso v plechovce a už vůbec ne notýsky s obrázky dívek v hidžábu určené pro psaní zprava doleva.

Pro Venezuelany je však po sedmi letech vlády prezidenta Nicoláse Madura hlavně neobvyklé, že regály v obchodu Megasis jsou plné. Jeho první pobočka se otevřela na konci července v caracaské čtvrti Petare. A zatímco jinde ve světě by se podobná událost dostala sotva na stránky lokálního oběžníku, byla kolem inaugurace Megasis velká sláva hned na dvou stranách zeměkoule, protože i s nákupním vozíkem mezi regály lze dělat geopolitiku.

Takto informovala o slavnostním otevření supermarketu Megasis ve venezuelském Caracasu íránská ambasáda. Zdroj: eiranencaracas, Twitter

Megasis je totiž íránský řetězec patřící pod společnost Etka, která v Persii provozuje na 700 poboček. A podle The Wall Street Journal ji mají v rukou – jako další části hospodářství šíitské islámské republiky – Íránské revoluční gardy, které jsou ochránkyněmi tamního náboženského režimu a které Spojené státy vedou na seznamu teroristických organizací.

Proč se o zahraniční expanzi pokouší zrovna na druhé straně planety, a navíc v republice, která se z nejbohatší země Jižní Ameriky zhroutila do ekonomické krize, v níž 96 procent populace nevystačí s penězi? Protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Latinská Amerika

Venezuelská krize

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější