Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Djokovič trefil rozhodčí a musel skončit. Strašná smůla, ale jinak to nešlo, vznikl by nebezpečný precedent, tvrdí český sudí

Novak Djokovič se okamžitě běžel čárové rozhodčí omluvit, ale rozhodčí byli nekompromisní. Foto: ČTK / AP / Seth Wenig
Novak Djokovič se okamžitě běžel čárové rozhodčí omluvit, ale rozhodčí byli nekompromisní. Foto: ČTK / AP / Seth Wenig

Tenista Novak Djokovič si během osmifinále US Open ulevil po prohraném gemu tím, že napálil naslepo míček směrem k čárovým rozhodčím. Bohužel pro něj trefil jednu z nich a po chvíli byl z turnaje diskvalifikován. Deník N oslovil českého elitního rozhodčího Jana Smíška, který vysvětlil, proč musel umpireový rozhodčí společně se supervizorem zápas předčasně ukončit.

Srbský tenista Novak Djokovič v závěru první sady proti Španělu Pablovi Careño-Bustovi ztratil svůj servis, čímž poslal soupeře do vedení 6:5. Současný hráč číslo jedna žebříčku ATP tak kráčel zklamaný k základní čáře, vyndal míček z kapsy a odehrál ho naslepo za základní čáru.

Djokovič, bohužel pro všechny zúčastněné, ovšem nechtěně trefil jednu z čárových rozhodčích do oblasti hlavy a krku. Z ruchových mikrofonů bylo poté slyšet, že ležící žena nemůže popadnout dech.

Třiatřicetiletému tenistovi nebyla nic platná ani okamžitá omluva a nabídka pomoci zraněné rozhodčí. Verdikt byl po zhruba deseti minutách jasný, Srb byl diskvalifikován z turnaje, a do čtvrtfinále US Open tak po necelé hodině hry postoupil španělský tenista Careño-Busta.

„Rozhodčí neměl jinou možnost,“ vysvětluje pro Deník N český sudí Jan Smíšek, který třeba na loňském Wimbledonu působil jako jeden ze sedmi supervizorů rozhodčích. „Můžeme se bavit o tom, jak jsou pravidla nastavena, ale podle těch současných situaci jinak řešit nešlo. V pravidlech je to volně přeloženo tak, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější