Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za Trikolóru kandiduje bývalý místopředseda DSSS. Nevěděli jsme to, z kandidátky odstoupí, říká krajský šéf

Kandidát Trikolóry v Kalovarském kraji Jiří Froněk (první zleva) na akci DSSS před několika dny. Foto: Facebookový profil DSSS
Kandidát Trikolóry v Kalovarském kraji Jiří Froněk (první zleva) na akci DSSS před několika dny. Foto: Facebookový profil DSSS

Do zastupitelstva Karlovarského kraje kandiduje za hnutí Trikolóra bývalý místopředseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk. Podle krajského předsedy Klausova hnutí Matěje Drbohlava o jeho minulosti Trikolóra nevěděla. Poté, co se o ní Drbohlav od Deníku N dozvěděl, podle svých slov Froňkovi zavolal a vyzval ho k odstoupení z kandidátky. Froněk, který se akcí DSSS dál účastní, podle Drbohlava slíbil, že odstoupí.

Někdejší zástupce Tomáše Vandase ve vedení DSSS změnil stranický dres začátkem roku. „Když jsem odešel z Dělnické strany, oslovil jsem Trikolóru, že bych měl zájem se podílet na politice v kraji, a jejich program mi přišel nejzajímavější,“ řekl Froněk Deníku N.

Důvodem přestupu měla být nespokojenost s tím, že jeho původní strana neměla v politice reálný vliv. „Vývoj nespěje k tomu, že by DSSS mohla cokoliv ovlivnit, proto jsem vystoupil,“ řekl Froněk.

S někdejšími spolustraníky se ale Froněk dále účastní akcí DSSS. O minulém víkendu byl například s předsedou Tomášem Vandasem v sousedním Sasku na srazu s německou krajně pravicovou Národnědemokratickou stranou Německa (NPD). Tu se německé úřady pokusily zakázat. Spolkový ústavní soud v roce 2017 návrh zamítl, konstatoval ale, že se NPD pokouší nahradit ústavní pořádek autoritářským národním státem a vykazuje značnou blízkost k národnímu socialismu.

„Já jsem tam

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější