Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pozdvižení v měsíční krajině: policisté honili aktivisty po dole Vršany, v rypadle se hrály šachy

Těžkooděnci zadržují aktivisty v dole Vršany na Mostecku. Foto: Karolína Poláčková
Těžkooděnci zadržují aktivisty v dole Vršany na Mostecku. Foto: Karolína Poláčková

Více než sto aktivistů v sobotu obsadilo důl Vršany na Mostecku, dalších tři sta lidí demonstrovalo o dvanáct kilometrů dál před uhelnou elektrárnou Počerady. Protesty, při nichž policie zadržela prakticky všechny, kdo se dostali do dolu, byly ale letos klidnější než dřív, přestože se při nich odehrávaly scény jako z Cimrmana.

Protesty byly součástí víkendového Klimakempu, na němž chtěli aktivisté upozornit, jak dramatický dopad má těžba a spalování uhlí na změnu klimatu. Už ve středu jedno z rypadel lomu Vršany obsadili dobrovolníci z ekologické organizace Greenpeace, strávili na jeho vrcholku dvě noci a vyřadili jej tak z provozu.

Hlavní zázemí měli aktivisté ve stanovém táboře v obci Okořín.

klimakemp, Vršany, uhlí, blokáda
Foto: Karolína Poláčková

Protest i s batolaty

V sobotním ranním vzduchu je cítit záchvěv podzimu a z polní kuchyně se už kempem line vůně ovesné kaše se skořicí. Slunce ještě čeká za zdmi nedalekých domů, ale mezi stany už je rušno. Zatímco se někteří zahřívají teplou snídaní a kávou, jiní se balí a chystají na několikakilometrový pochod. Akční víkend Konec uhlí #teď začíná.

Kolem osmé ráno vychází dvě stovky demonstrantů za klima z kempu. V čele třímají transparent Za budoucnost bez uhlí! Okořín, zdá se, ještě spí. Kromě zatím tichého průvodu a tajného policisty, který všechno sleduje přes kapotu svého auta, není v obci ani noha. Po pár metrech stojí u cesty žena s mobilem. „Jsem samozřejmě proti takové akci, obec je plná horníků a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější