Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Změřil rekordní Hranickou propast: Je jako vánoční stromeček, potápíme se v minerálce a nejhorší je nuda při výstupu

David Čani se potápí v Hranické propasti. Foto: Facebook Hranická propast – ZO ČSS 7–02 Hranický kras
David Čani se potápí v Hranické propasti. Foto: Facebook Hranická propast – ZO ČSS 7–02 Hranický kras

Hranická propast je nejhlubší zatopenou sladkovodní jeskyní na světě. Dosud potvrzená hloubka je 404 metrů pod vodou, ta skutečná ale zůstává neznámá. Podle nové studie badatelů z Akademie věd by mohla měřit okolo kilometru. „Pořád si udržuje svoje tajemno. Z malého problému dole pod vodou se ale rychle stane velký,“ říká potápěč David Čani, který v roce 2016 pomohl její hloubku změřit.

Badatelé z Akademie věd v nově publikované studii odhadují, že by Hranická propast mohla mít hloubku okolo kilometru. Je pro vás to číslo překvapivé?

Články, které teď vyšly, jsou trošku zvláštní, protože tady pořád mluvíme o domněnkách. Podobné dohady jsou tu už řadu let, to není nic nového. Máme náznaky, které svědčí o obrovské hloubce propasti, s těmito informacemi ale pracujeme již dlouho. Potvrzená je hloubka, kterou jsme naměřili robotem, a tam vše nasvědčuje tomu, že by propast měla být hlubší.

Podle čeho se dá hloubka propasti odhadnout?

Celé je to založeno na způsobu, jakým se propast tvořila. My pracujeme s teorií, že „kyselka“ vyhlodávala masiv a narušovala horninu odspodu. Lze si to představit jako vánoční stromeček, čím hlouběji jdeme, tím větší a širší prostory mohou být. Záběry odsud ale nemáme. Helium a oxid uhličitý, které vodu prosycují, jsou z hloubek až

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější