Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kraje a města lákají na vstupné zdarma, aby zachránily cestovní ruch. Brno je naopak plné, ale eura chybějí

Kousek Barcelony v Brně na Jakubském náměstí. Každé léto se část centra změní na příjemné místo pro setkávání lidí. Foto: Karolína Poláčková, Deník N
Kousek Barcelony v Brně na Jakubském náměstí. Každé léto se část centra změní na příjemné místo pro setkávání lidí. Foto: Karolína Poláčková, Deník N

Zdarma do ostravské zoo nebo do Světa techniky v Dolních Vítkovicích teď budou moct až do konce října všichni návštěvníci. Zastupitelé Moravskoslezského kraje tak chtějí podpořit turistiku, které v regionu uštědřila těžkou ránu pandemie. Podobně poskytují vysoké slevy turistům i v jiných krajích a městech, kde památky sčítají ztráty.

Projekt Vstupy zdarma má lidem kompenzovat vstupné na desítkách hradů, zámků či rozhleden a bude Moravskoslezský kraj stát třicet milionů korun. Slibuje si však od něj prodloužení turistické sezony a podporu atraktivních míst, kam by návštěvníci jinak nezamířili.

„Kvůli pandemii koronaviru se nejen u nás cestovní ruch skoro úplně zastavil. To negativně ovlivnilo mnohé podnikatele. Pro některé z nich může mít výpadek příjmů fatální následky. Doufám, že se nám do kraje podaří nalákat co nejvíce turistů, kteří sice nebudou platit vstupné, zato u nás utratí své peníze. Ať už za jídlo, ubytování, nebo třeba na pumpách,“ řekl ve čtvrtek po jednání zastupitelstva hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Podle jeho náměstka Jana Krkošky (ANO) určí výši příspěvků pro provozovatele jednotlivých atraktivit jejich tržby ze vstupného z minulého roku. „Necháme si předložit tržby za září a říjen 2019 a tuto částku navýšíme o patnáct procent,“ řekl Krkoška, který má na starosti cestovní ruch a regionální rozvoj. Dodal, že v případě malých atraktivních míst s tržbami do padesáti pěti tisíc korun bude bonus třicet procent.

Turismus a Moravskoslezský kraj

Kvůli epidemii koronaviru zaznamenal Moravskoslezský kraj úbytek turistů o 76 procent proti roku 2019. Návštěvnost kraje každoročně stoupala přibližně o deset procent. V roce 2017 navštívilo Moravskoslezský kraj 897 tisíc lidí, v roce 2018 to bylo 986 tisíc a loni 1,015 milionu turistů, kteří se ubytovali v penzionech či hotelech. Turisté do regionu loni přinesli přes deset miliard korun.

Zdroj: Moravskoslezský kraj

Podobně se rozhodly turistický ruch podpořit i jiné regiony, kde dramaticky ubylo návštěvníků. Například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější