Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukázaná často neplatí. Ověřili jsme čísla z Babišovy chvástavé kampaně

Premiér Andrej Babiš na oficiálním zahájení předvolební kampaně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Andrej Babiš na oficiálním zahájení předvolební kampaně. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Andrej Babiš se svými lidmi představil během startu předvolební kampaně festival úspěchů hnutí ANO. Tvrdí, že ho nezajímají „kecy“, ale výsledky. Právě na jejich představení se favorit voleb zaměřil. Prozkoumali jsme, nakolik jednotlivá tvrzení odpovídají skutečnosti.

Hnutí ANO odstartovalo minulý týden svoji kampaň do krajských voleb s heslem „Ukázaná platí – činy místo slov“. Pod tímto trochu krkolomným sloganem se nachází výčet věcí, které hegemon české politiky dokázal splnit nebo zajistit. Nebo to alespoň tvrdí.

„Jsem tady s ministryní Schillerovou, ale jsem tu jako premiér. Proto je to odpoledne. Já samozřejmě pracuji celý den. Málokdy vystupuji za hnutí jako jeho předseda. Určitě ale navštívíme ještě nějaké kraje,“ řekl v Olomouci Babiš. Právě na jeho vládním angažmá bude, zdá se, kampaň dominantně stát.

Předseda ANO je na plakátech zachycen s jednotlivými kandidáty na hejtmany spolu s výčtem úspěchů, kterých již v politice podle svých slov dosáhl. Zařízená výstavba dálnic a obchvatů, vyměněny desítky tisíc kotlů, vysázené stromy, zmodernizovaná zdravotnická zařízení. Každému podle libosti. „Zajímají mě především výsledky. Ne kecy. Stejně jako i vás zajímá, co stát dělá pro lepší život,“ říká premiér v propagačním letáku.

Některé údaje, které ANO v kampani prezentuje, jsou přitom podávány přinejmenším rozporuplně. Už jen kvůli tomu, že je hnutí mohlo prosazovat v koaliční vládě, ve které s výjimkou zhruba půl roku sedí už od ledna 2014. Navíc ne vždy jsou zcela přesné.

Kreativní sčítání dálnic

Hnutí se například chlubí 184 novými kilometry dálnic. Přitom právě za malou rychlost při stavbě dálnic je ANO, které od roku 2014 nepřetržitě vede ministerstvo dopravy, výrazně kritizováno.

Samotný údaj 184 kilometrů nových dálnic je výsledkem kreativního sčítání. Jde totiž o kombinaci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější