Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koupání na pláži, hraní s míčem na hřišti… V Belgii zakazují, co se dá. A občas i to, co se nedá

Na plavčíkově budce si návštěvník belgické pláže může přečíst, co všechno nesmí.
Na plavčíkově budce si návštěvník belgické pláže může přečíst, co všechno nesmí.

Belgický deník Radky Smejkalové: Belgičané jsou přesvědčeni, že život je potřeba nalajnovat. Nejlépe pomocí vyhlášky a pod vysokou pokutou. Belgie je všech vyhlášek ráj, včetně těch nejabsurdnějších. V zemi, kde při vypouštění holubů nesmí obyvatelé věšet ven prádlo, se najdou i hřiště, kde si děti nesmí hrát s míčem, nebo pláže, na nichž se nesmí koupat.

Téměř sedmdesát kilometrů jemňoučkého běloskvoucího písku a grandiózní pohled na rudý kotouč nořící se do vod Atlantiku. Ovšem běda tomu, kdo podlehne pokušení vydat se vstříc potemnělým vlnám. Zakázáno! V přímořských letoviscích jako Knokke-Heist za to můžete dostat pokutu až 250 eur.

Plavat v moři se v Belgii totiž smí pouze od 10.30 do 18.30, a to pouze v 82 vyznačených zónách, a to pouze za přítomnosti dozorujícího plavčíka, a to pouze za předpokladu, že nad plavčíkovou strážnou věžičkou vlaje zelená vlajka. Zvedne-li se vítr nebo plavčík, je koupání zakázáno. Spodní proudy Atlantiku jsou prý nevyzpytatelné a nebezpečné.

Rybníky a jezera většinou nebezpečné spodní proudy neohrožují, ani tady se ovšem svobodomyslný výletník potěchy nedočká.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Belgický deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější