Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novičok se neválí na ulici, ruský režim otravou Navalného posílá vzkaz občanům, říká analytik

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru

Za pokusem o vraždu ruského opozičního vůdce Alexandra Navalného stojí režim ruského prezidenta Vladimira Putina, myslí si analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. Německá vláda dnes totiž oznámila, že opoziční politik byl otráven jedem ze skupiny novičoků. „Je to látka, která se neválí na ulici, a takové jedy jsou pod kontrolou jen určitých skupin. A ty jsou vždy propojené se státem, případně jeho dalšími strukturami včetně tajných služeb,“ říká analytik, podle nějž nyní bude Berlín prosazovat tvrdší postup vůči Rusku.

Co znamená informace, že Navalnyj byl otráven jedem ze skupiny novičoků?

Dlouho jsem byl skeptický k tomu, že jej otrávil ruský režim. Ještě minulý týden jsem se to snažil vyvracet, ale vše se potvrdilo. Nejnovější informace znamená jedno. Má v tom prsty ruský režim, režim prezidenta Putina.

Novičok je jed, který se nedá jen tak sehnat.

Je to látka, která se neválí na ulici, a takové jedy jsou pod kontrolou jen určitých skupin. A ty jsou vždy propojené se státem, případně jeho dalšími strukturami včetně tajných služeb. Znamená to jediné – tento pokus o vraždu je spojen s ruským státem.

Spekulovalo se o tom, že si otravu mohl objednat „jen“ nějaký lokální korupčník, na nějž Navalnyj upozorňoval. To je tedy nyní vyvrácené?

Z mého pohledu spíše ano. Nicméně Rusko ztratilo monopol na právo zabíjet, v Ruské federaci je celá řada soukromých

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Novičok

Rusko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější