Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanci odložili novelu exekucí, chtěli nejdřív seminář. Hlavní iniciátoři na něj nepřišli

Seminář v Poslanecké sněmovně věnovaný slovenským zkušenostem se zavedením místní příslušnosti exekutorů. Foto: Jan Moláček, Deník N
Seminář v Poslanecké sněmovně věnovaný slovenským zkušenostem se zavedením místní příslušnosti exekutorů. Foto: Jan Moláček, Deník N

Letos v červnu odložil ústavně právní výbor Sněmovny projednávání klíčové a už mnohokrát odložené novely exekučního řádu. Hlavním důvodem byl požadavek některých poslanců na informace o slovenských zkušenostech se zavedením tzv. teritoriality exekutorů. O té se uvažuje i v Česku, na Slovensku platí od roku 2017. Na seminář s řadou slovenských expertů, který výbor uspořádal, ale dorazila jen hrstka jeho členů. Nepřišli ani poslanci, které v červnu informace ze Slovenska zajímaly nejvíc.

Už skoro rok čeká na druhé čtení novela exekučního řádu – jeden z nejzásadnějších legislativních kroků tohoto volebního období. Prvním čtením prošla loni v listopadu.

Není přitom vůbec jisté, kdy se poslanci k zákonu dostanou. Zatím se k návrhu nevyjádřil ani ústavně právní výbor. Měl to udělat v červnu – část poslanců na tehdejším zasedání ale prosadila další odklad s tím, že by nejprve chtěli znát zkušenosti ze Slovenska, které v roce 2017 ukončilo volnou soutěž exekutorů o pohledávky a zavedlo takzvanou teritorialitu.

Jenže na seminář, který ústavně právní výbor na toto téma uspořádal, přišlo ve středu odpoledne jen pár jeho členů. Chyběli přitom i oba poslanci, které slovenské zkušenosti nejvíce zajímaly. Odklad hlasování navrhl v červnu poslanec a místopředseda výboru Tomáš Kohoutek za hnutí ANO. Na semináři nebyl.

„Bohužel visím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější