Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Biden chce být nový Roosevelt. K tomu ale bude muset překročit svůj stín

Joeovi Bidenovi bude krátce po volbách 78 let. Dokáže ještě nadchnout demokratické voliče a spojit je s republikány? Foto: LaNola K. Stone, U. S. Coast Guard
Joeovi Bidenovi bude krátce po volbách 78 let. Dokáže ještě nadchnout demokratické voliče a spojit je s republikány? Foto: LaNola K. Stone, U. S. Coast Guard

Koronavirus, hospodářská krize a letní protesty vedou Bidena k úvahám, že „návrat k normálu“ před Donaldem Trumpem nestačí. Ne všichni ale věří, že se mu ambiciózní agendu podaří prosadit.

Kdo sledoval minulý týden republikánský národní sjezd, mohl nabýt dojmu, že proti prezidentu Trumpovi stane na začátku listopadu radikální vyzyvatel.

„Joe Biden je trojský kůň socialismu. Joe Biden je loutka levicových extremistů, kteří se snaží vymazat hranice, indoktrinovat naše děti, pošpinit naše hrdiny, vzít nám naši energii,“ nechal se slyšet americký prezident.

Strašení tím, že se demokraté snaží propašovat socialismus do srdce Ameriky, není u republikánů novinkou. Připisovat ale něco takového Joeu Bidenovi, který celou svou kariéru postavil na tom, že je středový demokrat, není úplně lehké. Svým voličům totiž sliboval především návrat do „normálu“ před prezidentováním Donalda Trumpa.

Jenže letošní rok těmito kartami zamíchal. Pokud Biden Trumpa v listopadu porazí, převezme zemi uprostřed krize, jakou Spojené státy desítky let nezažily. Pandemie koronaviru už stála život více Američanů než první světová válka a války v Koreji a Vietnamu dohromady. Americké hospodářství se potýká s historickým propadem a v tamních městech už od začátku léta probíhají protesty.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější