Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukradená tabulka z Texasu bez slůvka omluvy? Když od státu víc nechceme, víc nedostaneme

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Vláda Andreje Babiše prezentuje chytrou karanténu jako výstavní skříň svého boje s nemocí covid-19. Kouzelné sousloví slouží už měsíce jako univerzální odpověď na dotazy novinářů i občanů nervózních z toho, co může přinést začátek školního roku a příchod podzimu s jeho běžnými chřipkami a virózami. Jakou ale mají mít lidé v chytrou karanténu důvěru, když jim stát pod touto hlavičkou bezostyšně lže a poté, co se na to přijde, nepokládá za nutné se ani omluvit?

Je chytrá karanténa něčím víc než jen dalším prázdným sloganem z kategorie bezobsažné slovní vaty typu „dálnice, dálnice, dálnice“, „country for the future“ nebo „národní investiční plán“, kterou Andrej Babiš používá jako vycpávku svých Čau lidi? Zdaleka nejsme venku z ohrožení nemocí covid-19, nezbývá nám tedy doufat, že ano. Vláda se ale chová, jako by jí na důvěře občanů ani za mák nezáleželo.

Twitterový účet chytré karantény – společného projektu ministerstva zdravotnictví, armády a Národní agentury pro komunikační a informační technologie, která spadá pod ministerstvo vnitra – publikoval poslední prázdninový den tabulku rozdělující různé aktivity do kategorií podle míry rizika nákazy koronavirem, které u nich hrozí.

Vzápětí si řada pozorných uživatelů sociálních sítí všimla, že tabulka nápadně připomíná grafiku, kterou už před dvěma měsíci sdílela asociace lékařů v americkém státě Texas. Chytrá karanténa přitom tabulku prezentovala jako výsledek vlastní „analýzy tisíců dat“.

Novináři a šťouralové na internetu sice neanalyzovali tisíce dat, zato analyzovali zhruba čtyřicet řádků obou tabulek a zjistili, že jsou si navzájem natolik podobné, že je téměř vyloučeno, aby to způsobila jen náhoda a shodné chování viru v Texasu a České republice.

Mimo jiné i proto, že texaská tabulka také vysvětlila některé záhady té české – například proč je podle expertů chytré karantény mírně riziková i práce na počítači. Zřejmě proto, že jde o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější