Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zmatený návrat do škol. Dezinfikovat lavice o každé přestávce nemá smysl, omezit zpívání ano, radí expert

Žákyně Základní školy Vladislava Vančury v Praze-Zbraslavi v prázdné třídě na snímku pořízeném 10. března 2020. Foto: Michaela Říhová, ČTK
Žákyně Základní školy Vladislava Vančury v Praze-Zbraslavi v prázdné třídě na snímku pořízeném 10. března 2020. Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zítra se po dlouhých prázdninách otevírají školy. Některé děti do nich vstoupí po pěti měsících. Co je čeká? Zodpovědnost leží hlavně na ředitelích a ti musí poslouchat hygienu. Ministr školství ji vyzývá, aby rozhodovala jednotně – zmatky nastaly už okolo roušek. Zahraniční zkušenosti ale ukazují, že otevření škol nemusí znamenat, že se z nich stanou nová ohniska. Záleží na chování dětí a učitelů.

Okolo nošení roušek ve společných prostorách budov panovaly do posledních chvil nejasnosti. Ministerský manuál říká, že je mají děti a zaměstnanci nasadit na chodbách a v jiných společných prostorách školy ve chvíli, kdy na koronavirovém semaforu „zasvítí“ pro daný region oranžová barva. Ta značí počínající komunitní přenos.

Skutečnost se ale ukázala být složitější. Praha sice v pátek „zoranžověla“, ředitelé škol ale od hygieniků dostali pokyn, že roušky zatím nejsou povinné, ale pouze doporučené.

Zmatek pak v nedělní Partii na Primě rozplétal ministr školství Robert Plaga (za ANO): semafor se ještě dělí na desetistupňovou škálu, na oranžovou připadá interval od čtyř do sedmi. A roušky ve školách jsou podle hygieniků povinné až od šestého stupně.

Ředitelé školy by každopádně ocenili větší srozumitelnost. „Ne všichni máme čas sledovat tiskové konference a v datových schránkách ani na stránkách ministerstva není jasná informace,“ upozorňuje Michal Černý, ředitel základní školy v Klánovicích a zároveň prezident Asociace ředitelů základních škol.

„Potřebovali bychom, aby se pražská hygiena jasně vyjádřila a řekla: roušky musí být, nemusí být, nebo ‚řediteli, rozhodni se‘,“ vyzval v pořadu Černý. „Pořád vidíme rozpor mezi manuálem a tím, co říká ministerstvo zdravotnictví, a nemůžeme čekat na rozhodnutí, které padne za pět osm prvního září,“ upozorňuje.

Sám ministr přiznává, že by bylo čitelnější, kdyby krajské hygienické stanice při „přebliknutí“ semaforu na oranžovou automaticky zavedly povinné nošení roušek ve školách. „Ale chápu, že nastala přechodová fáze mezi zelenou a oranžovou a situace ještě není taková, aby byly plošně zavedeny,“ řekl Plaga s tím, že klíčové je nakonec rozhodnutí hygieniků. Ministr by prý ocenil, kdyby krajské hygienické stanice rozhodovaly srozumitelně pro děti a rodiče.

Vrchní pražská hygienička Zdeňka Jágrová se pak nechala na Radiožurnálu slyšet, že zatím nevidí důvod nařizovat ve společných prostorách pražských škol roušky. „V současné době je nemocnost mezi školními dětmi velice nízká a nijak neovlivňuje výskyt onemocnění v populaci. Je to pouze na zvážení ředitelů škol na základě místních podmínek,“ řekla Jágrová.

Ředitelé se proto zatím zařizují podle svého – někteří nařizují roušky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější