Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká tabulka rizik přenosu je nápadně podobná texaské, včetně golfu. Koronavirus se chová všude stejně, tvrdí ministerstvo

Americká a česká tabulka v koláži Deníku N. Zdroj: Chytrá karanténa / Texas Medical Association
Americká a česká tabulka v koláži Deníku N. Zdroj: Chytrá karanténa / Texas Medical Association

Ministerstvo zdravotnictví představilo přehled míst a činností seřazených podle míry rizika nákazy koronavirem. Je přitom nápadně podobný tabulce, kterou před dvěma měsíci zveřejnila americká nezisková zdravotní organizace. A zatímco česká tabulka uvádí, že vychází z analýzy dat, americká přiznává, že se jedná o rizika sestavená podle názorů odborníků a nevychází z reálných čísel. Ministerstvo inspiraci přiznává. Tvrdí, že se virus chová všude stejně.

Z tabulky, kterou tým Chytré karantény zveřejnil, se například dozvíte, že největším rizikem je v současnosti návštěva baru, sportovní soustředění nebo jízda MHD. Bezpečné je podle ní naopak sledování televize nebo venčení psa.

„Data z Chytré karantény nám pomohla sestavit jednoduchý přehled toto, kde vám hrozí nejvyšší riziko nákazy koronavirem,“ píšou autoři.

Tabulka se přitom nápadně podobá seznamu rizikových aktivit, který začátkem července představila Texaská lékařská asociace. Jedná se o neziskovou organizaci, která podle svého webu sdružuje přes 53 tisíc lékařů a studentů medicíny v americkém státě. Na podobnost upozornilo po vydání několik uživatelů.

Texaská tabulka je vizuálně takřka totožná, využívá stejnou barevnou škálu i početní rizika. Rizikové jsou přitom i podobné kategorie. Rozdíly zde jsou: v české verzi je například uvedena MHD, v té americké pak zase třeba hromadná návštěva náboženské akce.

Ministerstvo zdravotnictví

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější