Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Německu už se do školy chodí měsíc. Pro české rodiče je tamní zkušenost poučením i varováním

Návrat do k prezenční výuce byl pro některé děti náročný. Ilustrační foto: Fotolia
Návrat do k prezenční výuce byl pro některé děti náročný. Ilustrační foto: Fotolia

V Německu začal školní rok v průběhu srpna. S výjimkou Bavorska a Bádenska-Württemberska, kde prázdniny skončí tento, respektive příští týden, chodí děti do školy už v celém Německu. První týdny ale ukázaly, že i tento školní rok nebude v žádném případě normální. V několika stovkách škol se už koronavirus objevil. Hygienici zavírají školy na čtrnáct dní i při podezření, že se někdo z žáků nebo učitelského sboru nakazil.

Jak složité bude zajistit prezenční výuku, ukazuje příklad Porýní-Falce, kde se po dvou týdnech od začátku nového školního objevil koronavirus ve stovce místních škol. Kvůli několika potvrzeným případům registrují hygienici více než 400 žáků a 50 učitelů, u kterých je vážné podezření, že se virem také nakazili.

V celém Německu se jedná odhadem o stovky škol, které svůj provoz musejí kvůli koronaviru buď po dobu dvoutýdenní karantény zcela zastavit, nebo alespoň omezit. Oficiální čísla ale neexistují, protože ne všechny obce a města zveřejňují výskyt koronavirové infekce. Z dat, která pravidelně zveřejňuje hlavní německý hygienický úřad Institut Roberta Kocha (RKI) ale zřetelně vyplývá, že v uplynulých čtyřech týdnech nejrychleji roste počet nakažených ve věkové kategorii

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Školství

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější