Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Projekt státní záruční banky se rozbíhá. Schillerová pošilhává po Německu i dalších zemích

Foto: Facebook Aleny Schillerové
Foto: Facebook Aleny Schillerové

Před dvěma měsíci byl projekt státní záruční banky jen jednou z vizí. Plán, o kterém ministryně financí Alena Schillerová poprvé mluvila v rozhovoru pro Deník N, už ale získává jasné obrysy. S možnou existencí nového finančního ústavu už počítají také další členové vlády.

„Ptala jsem se svých spolupracovníků: ‚Proč nemáme banku jako Němci?‘ Pandemie ukázala, že je dobré mít svou státní banku, která toto zvládne,“ prohlásila v červencovém rozhovoru pro Deník N ministryně financí Schillerová. Uvedla to v reakci na sérii ekonomických opatření a pomocných balíčků, které měly na stole různé státní instituce, především pak Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Jejich práci by měl nový finanční ústav zastřešit.

Přípravnými pracemi ministryně Schillerová pověřila člena Národní ekonomické rady vlády a ředitele Komerční banky Jana Juchelku. Ten před několika měsíci na zasedání ekonomické rady s návrhem na vznik banky také přišel. Podpořili ho přitom také další členové vlády, například vicepremiér Karel Havlíček, jehož ministerstvo průmyslu o podpoře firem rozhodovalo. „Má to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější