Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tour de France bude letos naprosto nepředvídatelná. Fanoušci musejí být připraveni na to, že se nemusí dojet

Pokud neskončí letošní Tour předčasně, tak za tři týdny zakončí jezdci závod tradičně v Paříži. Foto: ČTK/PA/PA Wire
Pokud neskončí letošní Tour předčasně, tak za tři týdny zakončí jezdci závod tradičně v Paříži. Foto: ČTK/PA/PA Wire

Místo tradičního červencového termínu začíná letošní ročník Tour de France poslední víkend v srpnu a pojede se až do 20. září. Kvůli koronavirové pandemii navíc budou jezdci izolováni od zbytku světa, a pokud budou přeci jen pozitivně testováni na onemocnění covid-19, hrozí, že celý tým na nejslavnějším cyklistickým závodu předčasně skončí. A to i přesto, že třeba pojedou ve žlutém dresu pro vedoucího muže pelotonu. Tomáš Jílek z České televize, který bude komentovat už svou desátou Tour de France, v rozhovoru pro Deník N popisuje, jaké traťové novinky budou pro televizního diváka atraktivní nebo proč bylo v obnovené sezoně k vidění tolik pádů jezdců.

Na které přírodní scenerie se v průběhu Tour nejvíce těšíte? Co bude stát opravdu za to?

Myslím, že hned začátek v Nice na Azurovém pobřeží bude hodně atraktivní. Docela netradičně se hned druhá etapa pojede v horách, takže Tour bude letos hodně pestrá. První týden se nejedou jen rovinaté etapy, naopak se to bude od začátku hodně střídat.

Z vizuálního hlediska bude hodně zajímavá i 10. etapa, která bude poprvé v historii začínat a končit na dvou různých ostrovech. To znamená, že se peleton vrátí na západní pobřeží Francie a potom bude finišovat na jiném ostrově v blízkosti pevnosti La Rochelle.

Pro diváky bude atraktivní i 17. etapa, která končí nad

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cyklistika

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější