Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Důchodci dostanou před Vánoci pět tisíc korun, přilepší si i zaměstnanci. Předvolební populismus, říká opozice

Vicepremiér Jan Hamáček a předseda vlády Andrej Babiš po jednání s prezidentem v Lánech. Foto: ČTK
Vicepremiér Jan Hamáček a předseda vlády Andrej Babiš po jednání s prezidentem v Lánech. Foto: ČTK

Všichni důchodci v prosinci dostanou jednorázový příspěvek pět tisíc korun. Na tiskové konferenci to společně oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Bonus se bude týkat nejen seniorů, ale i lidí s invalidními a pozůstalostními důchody. Koalice se dohodla i na zrušení superhrubé mzdy, což přilepší zaměstnanců v řádu stovek až tisíců.

„Chci zdůraznit, že to, co navrhujeme, skutečně není žádná korupce, žádný úplatek. Všechny útoky ODS a TOP 09 proti seniorům jsou nedůstojné a místy až nechutné,“ zahájil premiér Babiš tiskovou konferenci s tím, že senioři si příspěvek „na lepší život“ zaslouží. Podobně mluvil i vicepremiér Hamáček.

Jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun obdrží podle Babiše na tři miliony lidí, kteří pobírají starobní, invalidní či vdovský, respektive pozůstalostní důchod. „Odmítám, že se kvůli důchodcům naše země zadlužuje,“ prohlásil premiér.

Politická bouře

Valorizace stanovená zákonem činí pro příští rok 848 korun měsíčně, což státní rozpočet vyjde na 32,5 miliardy korun navíc na penzích. Pro jednorázový finanční bonus je podle předsedy vlády v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější