Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Dusíme se.“ Astmatici chtějí výjimku z nošení roušek jako na Slovensku, ministerstvo změnu nechystá

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V úterý začne platit povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách. Někteří lidé s nemocnými plícemi či průduškami se toho obávají už teď. Se zakrytým nosem a ústy se jim dýchá ještě hůř než jindy. Chtějí proto, aby se na ně vztahovala podobná výjimka, jaká platí například na Slovensku pro astmatiky.

Čtyřiasedmdesátiletý Josef K. trpí už třicet let chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Kvůli tomu, že jeho průduškami proudí vzduch jen omezeně, se při větší námaze se silně zadýchává.

„Zásadní problém pro astmatiky s CHOPN je pohyb se zátěží, třeba cesta nebo pohyb do schodů nebo rychlá chůze. Člověk se pak většinou rozkašle, lapá po dechu a ostatní se na něj dívají jak na vraha,“ popisuje své onemocnění.

S rouškou se tento problém ještě stupňuje. „Nevadí mi, když stojím, ale mám problém při pohybu, čím prudší a namáhavější pohyby, tím horší,“ svěřuje se.

Několikrát proto napsal odborné společnosti plicních lékařů, zda by lidé s CHOPN či astmatici nemohli mít z nošení roušek výjimku.

Astmatici píší lékařům

Na podobné problémy jako Josef K. si stěžují i mnohem mladší lidé, kteří trpí astmatem. Dvaadvacetiletý student Ondra z Ostravska měl svou nemoc do letošního jara pod kontrolou. Jeho situace se zhoršila s příchodem nouzového stavu, kdy musel všude nosit roušky.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější