Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odešel bolestí stíhaný milovník krásného Japonska. Šinzó Abe se uklonil na rozloučenou

Šinzó Abe měl v rodině lásku ke konzervativním tradicím a silnému, sebevědomému Japonsku. Foto: Toru Hanai, Reuters
Šinzó Abe měl v rodině lásku ke konzervativním tradicím a silnému, sebevědomému Japonsku. Foto: Toru Hanai, Reuters

8. července 2022 vystřelil po japonském expremiérovi Šinzó Abem atentátník. Abe zraněním posléze v nemocnici podlehl. Vzhledem k vraždě jednoho z nejznámějších lídrů Japonska připomíná Deník N politický nekrolog ze srpna 2020, tehdejší reakci na Abeho náhlou a nečekanou demisi.

Když odcházel z tiskové konference, novinářům se uklonil, jak to tradice japonského pozdravu žádá. A na tradice si Šinzó Abe potrpěl. Teď však jeho vizi „krásné země“ bude muset dotáhnout někdo jiný. Nejdéle sloužící premiér v dějinách Japonska na sklonku srpna 2020 náhle skončil.

Zbývalo mu ještě čtrnáct měsíců, kdy měl zemi vycházejícího slunce sloužit jako předseda vlády. Parlamentní volby se sice blíží, ale do 22. října 2021 je pořád daleko a Šinzó Abe měl s Japonskem z čela vládní Liberálně demokratické strany (LDP) léta velké plány.

A přece se dnes ze své služby „z hloubi srdce“ omluvil: „Rozhodl jsem se, že jako premiér odstoupím. Domnívám se totiž, že nemohu být dál premiérem, jestliže nevěřím, že nadále dokážu vykonávat práci, kterou mi lidé svěřili. Z hloubi srdce se omlouvám, že navzdory vší podpoře od japonského lidu opouštím post, když ještě zbývá celý jeden rok mandátu a (jsme) uprostřed různých politik a koronaviru.“

Čtyři mandáty pana Abeho

Na Dálném východě nemají číslo čtyři rádi. Je to tradice vzešlá z hononymní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější