Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co musíte vidět v Brně? Špilberk ani vilu Tugendhat ne, kavárny ano. Vyšel autentický průvodce, který Brno nešetří

Přednádražní prostor v Brně. Foto: Karolína Poláčková, Deník N
Přednádražní prostor v Brně. Foto: Karolína Poláčková, Deník N

Jako byste se procházeli Brnem nebo ho pozorovali z okna kavárny. Nový a nejrozsáhlejší průvodce druhým největším městem jej ukazuje bez příkras, jako trochu ušmudlanou metropoli, která neumí využít svůj potenciál, ale přesto stojí za objevení. 111 míst v Brně, která musíte vidět vás přiměje uvažovat, jestli sem nezajet aspoň na víkend.

Sociolog a publicista Stanislav Biler má v české literatuře ojedinělou pozici. Po roce 1989 tu totiž moc lidí nenapsalo knížku, která by v ní zmiňované subjekty rozzuřila tak, že by vydavatele přinutili část obsahu už vydané knihy změnit.

Ano, tento bizarní příběh se nemohl stát nikde jinde než v Brně, a to před třemi lety. Turistické a informační centrum (TIC), jehož zřizovatelem je město, si u Bilera tehdy objednalo napsání části netradičního průvodce To je Brno. Biler se zaměřil i na blízká okolní městečka jako Adamov, Kuřim či Blansko. A jeho autentičnost byla na jejich starosty příliš.

Kuřim charakterizoval jako „specifickou variaci pracovního tábora, kam se lidé stěhují zcela dobrovolně a jehož hlavní dominantou je průtah pro auta vedený samotným centrem města (…). Obtížně se zde hledá cokoli hezkého, a to i v bizarním smyslu slova. Jedná se o neustále se rozšiřující pomník ‚ztráty lidské soudnosti‘“.

Podobně počastoval i Blansko. „Dýchne na vás nicota, deprese a prázdnota.“

Což logicky rozzuřilo starosty, kteří by svoje města takto rozhodně nepopsali. Aféra z toho tehdy byla tak velká, že se náklad průvodce rozebral za několik dní a musel se několikrát dotiskovat. Starostové apelovali na tehdejšího primátora Brna Petra Vokřála, aby podle nich pomlouvačné pasáže z průvodce vyškrtnul.

Nakonec TIC do knih vkládal záložku s vysvětlujícím textem, že jde o ironii a vtip a zmíněná města tak odpudivá nejsou. (Jsou. Pozn. aut.) V dalším vydání už se texty změnily úplně, aby nikoho neurazily.

V Brně je k vidění víc než vila Tugendhat a Špilberk. Třeba modernistická zastávka. Foto: Jana Ustohalová, Deník N

Přesto, nebo právě proto vydavatelství Paseka tahle kauza s průvodcem neodradila a zadalo Bilerovi letos napsat další bedekr, tentokrát

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější