Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od počítačové hry do kokpitu? Flight Simulator může člověka posunout k reálnému letadlu, potvrzuje pilot

Ve hře si můžete zvolit od malých letadel až po velké nákladní stroje. Foto: Flightsimulator.com
Ve hře si můžete zvolit od malých letadel až po velké nákladní stroje. Foto: Flightsimulator.com

Po dlouhých šestnácti letech vydal Microsoft novou verzi legendárního leteckého simulátoru (Microsoft Flight Simulator), který poprvé vyšel před osmatřiceti lety, tedy ještě dříve než první operační systém Windows. Díky technologickému pokroku dokázali francouzští programátoři z Asobo Studio vytvořit hru, která z pohledu shora velmi realisticky kopíruje celý svět.

Díky Microsoft Flight Simulatoru se můžete proletět nad svým domem nebo si třeba přes noc zaletět z pražského Letiště Václava Havla do Chicaga, pokud tedy máte dvanáct hodin, které chcete investovat do pilotování virtuálního letadla.

Simulátor je natolik propracovaný, že se díky němu mohou zlepšit i profesionální piloti, což v rozhovoru pro Deník N potvrzuje Jiří Drozdek, který působí jako kapitán Turboletu L-410 na italském ostrově Elba.

Jak moc je hra realistická?

To je trochu zapeklitá otázka, protože je tak realistická, jak si to člověk nastaví. Simulátor si může zahrát úplný amatér, který se chce jen proletět, takže si nastaví všechno automaticky a potom si krouží nad městem, sleduje hezkou krajinu nebo trénuje přistávání a podobně.

Pro profesionálního pilota má zase hra výhody v tom, že si může nastavit všechno manuálně, zvolí si jedno z mnoha letadel a letišť z celého světa a vyzkouší si jakýkoli let – přesně jako když je v práci.

Microsoft Flight Simulator 2020:

Jedenáctá verze leteckého simulátoru od Microsoftu vyšla 18. srpna. Díky topografickým datům od Bing-Maps, které jsou rovněž produktem Microsoftu, Flight Simulator kopíruje celý svět. Ve hře se projevuje i reálné počasí v daném místě. Pokud chcete hrát ve vysokém rozlišení, potřebujete vedle velmi kvalitního počítače také rychlé internetové připojení, protože se stahují data i během hraní.

Takže se začátečník nemusí bát, že by to nezvládl?

Ne, dá se to nastavit od arkády až po simulaci. Řekl bych ale, tento produkt cílí na opravdu velké fanoušky letectví, kteří dávají přednost simulaci opravdového letu.

Skvělý trénink

Může se začátečník díky simulátoru naučit základy létání?

Přesně k tomu jsou všechny simulátory určené. Člověka to ale nenaučí, aby létal hezky rovně, točil pěkné zatáčky a naučil se skvěle přistávat. Díky takovým simulátorům se však dají naučit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější