Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Venezuela zkolabovala. Madurovi u jeho frašky nebudeme asistovat.“ Rozhovor s hlavou Venezuely Guaidóem

Juan Guaidó, předseda venezuelského Národního shromáždění, který se s podporou USA, EU a většiny latinskoamerických zemí 23. ledna prohlásil přechodným prezidentem Venezuely. Foto: Carlos Rawlins, Reuters
Juan Guaidó, předseda venezuelského Národního shromáždění, který se s podporou USA, EU a většiny latinskoamerických zemí 23. ledna prohlásil přechodným prezidentem Venezuely. Foto: Carlos Rawlins, Reuters

Dočasný prezident Venezuely Juan Guaidó, kterého vloni v únoru uznala Česká republika a Miloš Zeman pozval do Prahy, vysvětluje, jak vypadá Venezuela po sedmi letech vlády Nicoláse Madura. „Venezuela zkolabovala, je jako stát, který zničila válka. Maduro se k nám chová jako k teroristům,“ říká opoziční lídr a popisuje, jak diktatura pronásleduje své kritiky.

Začněme tématem, které se nás týká nejvíce. Jaký význam má pro vás uznání od států, jakými jsou Česká republika a Slovensko?

Mezinárodní a diplomatická podpora je pro nás hodně důležitá. Zejména v situaci, kdy diktatura umlčuje a vězní své oponenty, nebo je dokonce vraždí, jak to ve své zprávě zdokumentovala Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová (2014–2018 prezidentka Chile, pozn. Deníku N), která mluvila o 66 obětech.

Je to důkaz toho, že náš hlas byl vyslyšen a že je pochopen boj, který vedeme proti totalitnímu režimu.

Ona to totiž není otázka polarizované společnosti nebo boje o moc. Celý stát bojuje o to, aby mohl žít důstojně. Bojujeme za právo na vzdělání, zdravotní péči, a dokonce stravu. Uznání má smysl právě proto, že podporuje férový zápas za demokracii, svobodu a naše základní práva. Ve jménu všech Venezuelanů za něj děkuji.

Guaidó vloni v únoru poděkoval České republice za uznání oznámené ministrem zahraničí Petříčkem.

Dnes je těch států a organizací více než 60, další podporují parlament, který vedete. Uběhl však více než rok a půl a Maduro je pořád u moci. Neztratil jste víru, že by se situace mohla změnit?

Maduro je poražen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Venezuelská krize

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější