Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zvládlo Německo největší migrační krizi? Přinášíme data, jak dnes žije milion uprchlíků

Foto: ČTK
Foto: ČTK

Analýza: Úkolem, před kterým Německo v létě roku 2015 stálo, bylo ubytovat statisíce uprchlíků, zahájit s nimi azylová řízení, umožnit jim integrační kurzy a také zpřístupnit pracovní trh. Dnes má polovina běženců řádné zaměstnání. Většina z nich už také bydlí ve vlastním pronajatém bytě. Pozitivní integrační trend vyplývá z dat, která průběžně sbírají spolkové úřady a německá výzkumná střediska. Deník N přináší jejich přehled.

Před pěti lety se spolková kancléřka Angela Merkelová pokusila dodat odvahu Německu, které čelilo největší migrační krizi od sjednocení země. Wir schaffen das! (my to zvládneme) řekla německým i zahraničním novinářům v Berlíně na své pravidelné velké letní tiskové konferenci. V tu chvíli ještě nikdo v Německu netušil, že do země přijde ten a následující rok více než milion běženců. Zda to Německo „zvládlo“, se stalo v následujících letech předmětem politického boje.

Z dat, která průběžně sbírá Německý institut pro výzkum trhu (DIW), Institut pro výzkum pracovního trhu a profesí (IAB) a Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), se pro Německo rýsuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

"To zvládneme" pět let poté

Migrace a uprchlíci

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější