Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Galerijní chodec: V Budějovicích by chtěl vystavovat každý

Na Gemrotových obrazech se z kosmonautů stávají spíše psychonauti. Foto: Alšova jihočeská galerie
Na Gemrotových obrazech se z kosmonautů stávají spíše psychonauti. Foto: Alšova jihočeská galerie

Tentokrát se podíváme do Wortnerova domu na retrospektivu Jana Gemrota a na připomenutí slovenského konceptu 60.–70. let. Projdeme se také mezi sochami rozmístěnými po Českých Budějovicích.

Město České Budějovice je mimořádně pohledné samo o sobě. Výstavy umění pod širým nebem i v galeriích jsou pak třešničkou na dortu.

Open air umění

V roce 2007 vytvořil student UMPRUM Michal Trpák působivé sousoší s názvem Humanoidi, v roce 2009 bylo natrvalo umístěno na Lannově třídě v Českých Budějovicích. Sklocementoví, úřednicky vyhlížející lidé kráčí s tupým výrazem vpřed, jakoby shodou okolností směrem k městskému úřadu. Sochaře tato zkušenost inspirovala k založení festivalu soch v ulicích, který se od roku 2008 koná v Českých Budějovicích a později také v přilehlých městech.

Akce Umění ve městě probíhá vždy přes léto a postupně se vypracovala na respektovanou, městem podporovanou událost. Vybraná díla bývají zdařilejší než třeba česká verze mezinárodní akce Sculpture Line a také divácky přístupnější než akademičtěji se tvářící letošní ročník akce Smetanova výtvarná Litomyšl.

Letošní třináctý ročník festivalu je nový v tom, že se tematicky specializoval. Tématem je voda, čemuž odpovídá nejen podoba děl, ale i snaha jich co nejvíce umístit na hladinu řeky Malše protékající městem. Když půjdete od městského parku a budovy Sokola do centra, nemůže vám uniknout velebný Point Spaceship, trojrozměrné „graffiti“ se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější