Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Důchodci to měli těžké, dáme jim příspěvek, řekl Babiš. Stresoval je vládní chaos, namítá odbornice i zástupce seniorů

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Vláda chce dát seniorům čtyři až šest tisíc korun, prý kvůli stresu v době koronavirové krize. Odborníci Deníku N i seniorská organizace popsali, že starší lidé byli ve stresu spíše z vládních nařízení. Studie navíc ukázala, že z psychického hlediska pandemie mnohem více zasáhla mladší lidi.

Koalice chce přidat peníze seniorům. Není zatím jasné, jestli půjde o čtyři nebo šest tisíc a zda budou vyplaceny jednorázově, nebo se důchody zvýší o pět set korun měsíčně. Definitivní podoba příspěvku má být známa do konce týdne.

S myšlenkou přišel jako první premiér Andrej Babiš (ANO). V rozhovoru pro deník Právo, kde vysvětlil, že se příspěvek vyplatí buď letos, nebo příští rok, a to jako kompenzace ze stres, který senioři během koronavirové pandemie prožívali. „Důchodci také měli stres, prožívali těžkou životní situaci, tak jsme došli k názoru, že by si i oni zasloužili nějaký jednorázový příspěvek,“ prohlásil premiér.

Strach ze života „na dluh“

Prezident spolku Senioři ČR Vladimír Dryml, který sdružuje zhruba 23 tisíc lidí důchodového věku, namítá, že starší lidé byli ve stresu z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější