Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš a vedení ANO brněnskou kauzu nezvládli. Podat trestní oznámení na záchranářku byla chyba, říká Jermanová

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Adam Hecl, Deník N
Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Foto: Adam Hecl, Deník N

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) hodnotí své čtyřleté působení v čele Středočeského kraje. Předvolební průzkumy a analýzy přitom ukazují, že na podzim nemusí uspět. „Neudělala jsem nic špatně. Nic jsem neukradla, i když to zaznívá v různých kauzách, na které nemám vliv,“ říká v rozhovoru pro Deník N. K řadě kauz, které její čtyřletou vládu na kraji provázely, se ale v rozhovoru vrací.

Máte za sebou čtyři roky v čele kraje. Jak byste shrnula své působení, co považujete za své největší úspěchy?

Musím říct, že kraj za našeho vedení dosáhl nejlepších výsledků, jaké kdy v historii měl. Takto bych to shrnula. Nejsou to prázdné fráze, ale doložitelné věci. Víme, že jsme za čtyři roky opravili nejvíce silnic v historii kraje. V životě kraje se nikdy tolik neinvestovalo jako za poslední čtyři roky.

Středočeský kraj podle statistik ministerstva pro místní rozvoj čerpá nejvíce peněz z Evropských fondů ze všech krajů. Nemocnice hospodaří bez provozního příspěvku a jsou v černých číslech. V nemocnicích výrazně investujeme, letos to bude bezmála 400 milionů korun.

Hodně jsme zlepšili stav našich škol, investovalo se, připravují se stavby dvou tělocvičen. Nejsou to má tvrzení, jsou to věci podložené čísly.

Říkala jste, že na tom Středočeský kraj nebyl nikdy lépe. Do voleb tedy chcete jít s tím, že budete prezentovat své dosavadní výsledky?

S ničím jiným do voleb ani jít nemůžu. Máme tady rozdělanou práci. Chceme dokončit projekty, které jsme rozpracovali. Za necelé čtyři roky jsme udělali ohromný kus práce. A myslím, že je to v regionu vidět.

Jenže třeba podle analýzy sociologa Jana Herzmanna sice ANO krajské volby vyhraje, právě vaše hejtmanské místo je však podle něj velmi ohrožené. Čím si to vysvětlujete?

Je třeba si uvědomit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější