Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsme bratři Ruska, lišíme se v mnohém. Historička vysvětluje, kdo jsou Bělorusové

Po prezidentských volbách v létě roku 2020, v nichž si zdrcující vítězství připsal Alexandr Lukašenko, vypukly v celém Bělorusku občanské protesty. Foto: Iva Zímová
Po prezidentských volbách v létě roku 2020, v nichž si zdrcující vítězství připsal Alexandr Lukašenko, vypukly v celém Bělorusku občanské protesty. Foto: Iva Zímová

Nejsou to Rusové. Ani bílí, ani rudí, ani žádní jiní. Nemají moře ani pořádný kopec, ale mají „černobylskou zónu“ a nejvíc zubrů na světě. O Bělorusku a Bělorusech víme ještě méně než o Ukrajincích. V posledních týdnech o sobě ale dali vědět celému světu. Jací jsou, vysvětluje běloruská historička Alena Marková.

Včera měl běloruský lídr Alexandr Lukašenko velký den. Ale přesto, že tahle inaugurace pro něj byla už pátou reprízou, stala se vlastně premiérou. Poprvé ji nepřenášela televize, poprvé nepřišli a možná ani nebyli pozváni zahraniční diplomaté, poprvé se konala v utajení před veřejností, poprvé ji neuznaly země EU a USA.

Ačkoliv Lukašenko hovoří běžně rusky, přísahu na běloruskou ústavu pronesl bělorusky. V čem tkví tajemství běloruské identity a jakou roli hraje fakt, že se někdo cítí být Bělorusem v současném odporu k Lukašenkovu režimu?

Alena Marková je běloruská historička žijící v Praze. Je expertkou v oboru formování moderního národa, nacionalismu a národní identity. Zabývá se sovětskou národnostní politikou a dějinami SSSR a nástupnických států.

Běloruská historička žijící v Praze Alena Marková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V češtině jí teď vychází kniha, která by jindy možná skončila v knihovně několika slovanofilů a studentů východoevropských studií. Dnes, ve světle událostí v Bělorusku, se z kolektivních Dějin Běloruska může stát bestseller.

Bělorusové. Vlastně něco jako bílí Rusové. Vy tvrdíte, že jste ale „jiní“. Proč a jak vznikl tento podle vás nepřesný název?

To vám nikdo z historiků přesně neřekne. Ten název je trochu zavádějící…

Protože evokuje, že jste tak trochu Rusové?

Ano, jakoby jiný odstín Rusů. Jenže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější