Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žena má po návratu z rodičovské brát o čtrnáct tisíc méně. Přichází do jiné konstelace, brání se její šéf

Šárka Krtková. Foto: Adam Hecl, Deník N
Šárka Krtková. Foto: Adam Hecl, Deník N

Pracovnice Českého literárního centra Šárka Krtková při schůzce s nadřízeným k doladění svého návratu do práce po dvouleté mateřské a rodičovské dovolené zjistila, že bude brát přibližně o třetinu méně než před narozením dítěte. Nedostane totiž „zpět“ osobní příplatek, který pobírala dříve. Podle matky jde o diskriminaci a chybějící peníze chce vymáhat soudně. Zaměstnavatel se ale hájí, že nárok na původní příplatek už vypršel, ženě se mezitím změnila náplň práce a navíc má teď pracovat na zkrácený úvazek.

Říká se tomu „mzdová srážka za mateřství“ a ženy kvůli ní podle Eurostatu vydělávají zhruba o pětinu méně než muži. Kvůli péči o děti matky běžně na několik let přerušují kariéru, zatímco jejich kolegům výdělky díky přibývajícím zkušenostem zpravidla dál rostou. Jak ukazují data v Informačním systému o průměrném výdělku, tento rozdíl už české ženy do důchodu nedoženou.

Aktuální zkušenost Šárky Krtkové přitom ukazuje, že některé matky si po návratu do práce mohou dokonce pohoršit.

„Když mi nadřízený předložil nový platový výměr, považovala jsem to za špatný vtip. Osobní ohodnocení, které tvořilo třetinu mého platu, zkrátil z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pracovní trh

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější