Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Roušky v restauracích nejsou nutné. Navrhnu ale dřívější zavírání barů, říká Prymula před jednáním s Babišem

Exministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Exministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) si na dnešek pozval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Nelíbí se mu změny v nošení roušek, které resort včera oznámil. Babišovi vadí například povinné nošení roušek v restauracích nebo na chodbách škol. Schůzky se zúčastní také vládní zmocněnec Roman Prymula, který místo toho předloží jiný návrh: „Budu prosazovat zkrácení otevírací doby nočních barů, kde je riziko mnohem větší,“ řekl Deníku N.

Už včera večer premiér Babiš avizoval, že se mu nová pravidla pro nošení roušek nelíbí. „Jsem trošku v šoku, co z ministerstva vypadlo. Vůbec se mi to nelíbí,“ řekl Babiš. „Když jsem viděl nekonečný seznam výjimek, kterým úplně nerozumím, zkrátka to musíme nějak probrat,“ dodal.

Premiér měl výhrady například k tomu, že žáci mají nosit roušky ve škole na chodbách, zatímco ve třídách je mít nemusejí.

Na první pohled jeho slova poněkud překvapila. Premiér jako šéf vládní Rady pro zdravotní rizika si v pondělí tento orgán svolal právě kvůli tomu, aby rozhodl, jaká opatření budou na podzim platit. Výsledkem jednání bylo mimo jiné právě to, že se začnou znovu nosit roušky ve vnitřních prostorách.

„Premiér schválil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější